Japonski tehnološki gigant prekinil projekt lastnega avtomobila; nastalo je novo partnerstvo

7. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli

Prve rezultate bo mogoče videti v letu 2025, vendar pa je projekt še vedno odet v precej skrivnosti.

Sony-jev projekt izdelave lastnega avtomobila je bil eden najbolj ambicioznih v zadnjih letih. Japonski gigant naj bi bilo še eno v vrsti tehnoloških podjetij – po Applu in Googlu – ki naj bi izdelalo svoj električni avtomobil in ob vsej digitalizaciji na tem področju, ki smo ji priča v zadnjih letih, se ideja še zdaleč ni zdela nemogoča. A očitno so pri Sony-ju obupali, da bodo projekt samostojno pripeljali do konca.

Preberite še: Video: Japonski tehnološki gigant predstavlja svoj prvi avtomobil

V petek je namreč v javnost prišla vest, da se bo Sony na tem področju na tem področju odslej sodeloval šee z enim japonskim velikanom, s Hondo. Gre za uradno in že potrjeno informacijo, saj sta podjetji v petek, četrtega marca podpisali dogovor o skupnem sodelovanju. S tem bosta oba tehnološka giganta postala prvi primer sodelovanja dveh japonskih velikanov iz tako različnih področij.

Skupen projekt z novim imenom

Obe podjetji bosta tako sodelovali pri skupni proizvodnji električnih avtomobilov, nato pa jih bosta tržila pod povsem novo blagovno znamko. Ta bo pravzaprav namenjena celotnemu sektorju mobilnosti, proizvajali pa bodo izdelke z 'visoko dodano vrednostjo'. Kakšno bo ime novega podjetja pri Hondi oziroma Sony-ju sicer še niso razkrili, prva vozila pa naj bi na trg zapeljala z letom 2025.

Kako velika bo proizvodnja sicer še ni znano, prav tako pa tudi še ni jasno, kje bodo nove avtomobile izdelovali. Vseeno pa proizvodnja ne bo prav majhna. V načrtu je namreč vstop na ameriški, evropski in japonski trg, zato je pričakovati, da bodo tam stale tudi tovarne. A očitno bo na podrobnejše informacije potrebno še nekoliko počakati.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"