Najnovejši Peugeot podvržem najstrožjim testom. Preverite, kaj vse so mu pripravili

16. 6. 2022 | Jure Šujica
Deli

Avtomobil je eden izmed prvih, ki so ga pri francsoki znamki podvrgli novemu programu testiranj.

Peugeot je nedavno na presenečenje avtomobilske javnosti napovedal prihod povsem novega modela, poimenovanega 408. Gre za obuditev družine 'velikosti' 4, ki so jo ob menjavi modela 407 z večjim 508 poslovila. Ob tem naj bi pri Peugeotu predstavili povsem novo karoserijsko obliko v svoji modelni paleti.

Preberite še: Presenečenje leta: Peugeot nepričakovano napovedal prihod avtomobila, kakršnega še niso imeli v ponudbi

Model 408 – poimenovanje nakazuje na to, da gre za limuzino, saj so za križance običajno rezervirane štirimestne številske oznake naj bi bil tako 'dinamična „fastback“ limuzina', opremljena s kolesi večjega premera in pa višje nasajeno karoserijo. To pa seveda nakazuje na dejstvo, da gre pravzaprav za kupejevskega križanca v slogu Citroëna C4. Drugo dejstvo, ki kaže v to smer je ime, ki ga bo novinec dobil na Kitajskem. Tam bo namreč v imenu dobil dodatek X, saj je ime 408 rezervirano za ločen model.

Težji so laboratorijski testi

Sicer pa je novi 408 eden prvih avtomobilov, ki so jih pri Peugeotu podvrgli novemu načrtu testiranja prototipnih vozil. Gre za tako imenovani Internal Validation Plan (IVP) (načrt internega ocenjevanja). V sklopu teh testov so prototipi prevozili že kar 1,1 milijona kilometrov v najrazličnejših pogojih. Kot poudarjajo sami naj bi bil vsak prevožen kilometer nekajkrat bolj zahteven, kot pa bo vožnja v običajnih pogojih. Še bolj zahtevni naj bi bili na drugi strani laboratorijski testi.

„Naš cilj je odličnost. (Med preizkusi) ne testiramo zgolj tehnični kakovosti vozila, pač pa tudi zahteve kupcev glede na situacije, v katerih se lahko znajdejo. Za vsak test še povečamo pričakovane obremenitve, tako na cesti, kot v laboratoriju ter na testnih postajah. Do samih sebe smo izredno zahtevni, saj lahko le tako dosežemo odličnost, ki si jo želimo. Delati na tem projektu pa je bil še poseben užitek, saj imamo vsi radi novega 408,“ je dejal Emmanuel Lafaury, produktni direktor modela 408.

Novi križanec med limuzino, kupejem in križancem pa bo svojo prevleko dokončno odvrgel že zelo kmalu in sicer prihodnji teden, natančneje 22. junija, prvi kupci pa naj bi avtomobil lahko preizkusili že to jesen.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja