Kako zmanjšati število trkov z divjadjo? Nenavadno rešitev ponujajo volkovi

29. 11. 2021 | Jure Šujica
Deli

Regionalne ceste so očitno priljubljena lovišča volkov.

Prometne nesreče, v katerih so udeleženi avtomobili in divje živali vsako leto povzročijo ogromno materialne škode, sem ter tja pa v njih življenje izgubi tudi kakšen voznik oziroma motorist. Pristojni organi in zavarovalnice po vsem svetu se zato že leta trudijo za večjo varnost na tem področju med drugim tudi z ukrepi, kot je uvajanje posebnih svetlobnih odbojnikov modre barve, kakršnih je ob naših cestah že precej. A vsaj delno rešitev za to očitno ponuja tudi narava sama.

Na Nacionalni akademiji za naravoslovje v ZDA so tako ugotovili, da je število prometnih nesreč, v katerih pride do trka med motornim vozilom in divjadjo neposredno povezano s številom volkov, ki živijo na nekem področju. Do takšnih rezultatov so prišli na podlagi raziskave v zvezni državi Wisconsin, vendar pa avtorji študije domnevajo, da jo je mogoče implicirati tudi na druge konce sveta.

Preberite še: Novi obcestni količki: kaj je naloga modrega odsevnika?

Raziskava je pokazala, da je povečanje števila volkov na izbranem področju pripomoglo k 24-odstotnemu zmanjšanju števila tovrstnih prometnih nesreč. A razlog za takšen upad se ne skriva v večjem številu živali, ki jih ujamejo volkovi, pač pa v načinu lova. Volkovi namreč hrano lovijo v bližini objektov, ki jih je zgradil človek, sem pa spadajo tudi ceste in morebitni plinovodi.

Gospodarska škoda na kmetijah (relativno) zanemarljiva

Očitno je torej rešitev za večjo varnost na cestah večje število volkov, čemur pa bi verjetno oporekali številni kmetje. Volkovi namreč tudi pri nas vsako leto s pokolom drobnice pripomorejo k precejšnji gospodarski škodi. Vseeno pa je ta precej manjša od 'prihrankov', ki bi jih po podatkih omenjene raziskave prineslo zmanjšanje števila prometnih nesreč.

Prihranek denarja, ki bi ga na različne načine prinesel 24-odstotni upad prometnih nesreč zaradi naletov motornega vozila na divjad bi bil namreč po podatkih študije v ZDA kar 63-krat večji od škode, ki bi jo volkovi lahko povzročili zaradi napadov na drobnico. Ob dejstvu, da se v ZDA letno v povprečju zgodi okrog milijon tovrstnih nesreč, v katerih umre okrog 200 ljudi, okrog 29.000 pa je ranjenih, bi bilo 'prihranke mogoče meriti v milijonih evrov.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem