Kino dvorana in barva karoserije ki se spreminja po želji: kateri avtomobil je tega sposoben?

6. 1. 2022 | Jure Šujica
Deli

Gre za potencial, ki bi se v prihodnje lahko izkazal kot zelo uporaben.

BMW v zadnjem obdobju največjo pozornost namenja svojemu največjemu in najnovejšemu električnemu križancu, modelu iX. Po njegovi nedavni predstavitvi in včerajšnjem razkritju različice M60 so namreč na včerajšnji tiskovni konferenci, s katero so pri BMW-ju iz domačega Münchna pospremili odprtje salona CES v Las Vegasu pripravili še nekaj inovacij, povezanih z omenjenim avtomobilom.

Preberite še: Električni križanec, ki se po robu postavlja tudi najmočnejšim bencinskim

No, kot poudarjajo pri BMW-ju ne gre za inovacije, ki bi zajemale zgolj model iX, pač pa prihodnje generacije (električnih) vozil bavarske znamke in naj bi v digitalnem smislu presegle LCD zaslone kot vrhunec digitalizacije. »Digitalne izkušnje v prihodnosti ne bodo omejene zgolj na zaslone. Precej več bo namreč povezovanja med realnim in virtualnim svetom. Z iX Flow oživljamo avtomobilsko karoserijo,« pojasnjuje Frank Weber, član BMW-jevega upravnega odbora.

Prav omenjena tehnologija pa je eden bolj inovativnih konceptov BMW-ja. Gre namreč za posebno folijo, ki se odziva na električne signale in omogoča, da se karoserija obarva po željah in trenutnem razpoloženju voznika. Ob tem pri BMW-ju poudarjajo, da takšna rešitev lahko poveča uporabnost vozila: belo obarvan avtomobil v vročem vremenu odbije več svetlobe in toplote kot črn, zaradi česar se manj segreva, nasprotno pa se črn avtomobil v hladnem vremenu shladi občutno manj.

Osebna kino dvorana

Pri BMW-ju ob tem dodajajo, da avtomobil za ohranjanje izbrane barve ne potrebuje stalnega dotoka elektrike in je poraba le te tako nična. Sicer pa je prevleka sestavljena iz milijonov tako imenovanih barvnih kapsul s premerom človeškega lasu, ki vsebujejo negativno nabite bele delce in pozitivno nabite črne delce. Sistem pravzaprav deluje na podoben način kot elektronski bralniki.

Druga novost, ki so jo pri BMW-ju pripravili je predstavitev koncepta kino dvorane v avtomobilu. V iX so namreč namestili digitalni zaslon, nameščen pod strop vozila, namenjen drugi sedežni vrsti. Pri tem pa gre za panoramski zaslon s premerom kar 31 palcev z ločljivostjo 8K in funkcijo Amazon Fire TV, ki pomaga avtomobil spremeniti v čisto pravo kino dvorano. Za to poskrbi tudi ozvočenje proizvajalca Bowlers&Wilkins ter kopica drugih funkcij, zbranih v paketu My Mode, kot so zatemnitev stekel in podobno. Pri ustvarjanju zvočne atmosfere so se sicer pri BMW-ju na pomoč obrnili na priznanega ustvarjalca filmske glasbe, Hansa Zimmerja.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"