Kmalu ga bomo videli - novi VW 'e-Passat' je pred vrati, dobil pa bo tudi novo ime

23. 6. 2022 | Matjaž Korošak
Deli

Seveda ne bo neposredni naslednik Passata, toda velikostno je primerjava na mestu. Nova limuzina, ki je že nekaj časa znana pod konceptnim imenom ID.Vizzon, bo predstavljena 27. junija. Kot ID.AERO.

Pri Volkswagnu so nekaj dni pred uradno predstavitvijo modela, ki bo sprva na voljo za kitajski trg, poslal v javnost nekaj skic novinca. Po teh je moč sklepati, da je bila zadnja evolucija konceptnega avtomobila ID.Vizzon pravzprav precej blizu temu, kar bo znamka predstavila ob koncu meseca.

Gre torej za prvo električno gnano limuzino v družini ID, ki je nastajala na evoluciji platforme MEB. Kaj dosti več od tega pri Volkswagnu še niso razkrili, le to, da bo model najprej na voljo kitajskim kupcem in sicer v drugi polovici leta 2023. Seveda pa bo tudi ID.Aero globalni igralec, zato bodo na voljo tudi model za evropski in severnoameriški trg. Če bo povsem enak, pa seveda še ni jasno. Bodo pa pri Volkswagnu novinca za naš trg izdelovali v tovarni v Emdnu (Nemčija).

ID.6 ali ID Aero?

Če je sklepati po študijah Vizzon in Space Vizzon, bo novinec dolg blizu pet metrov, za pogon pa bi lahko prvič na tej platformi skrbela tudi baterija z zmogljivostjo okoli 111 kWh, kar bi lahko pomenilo, da bo imel doseg okoli 700 km z enim polnjenjem. ID Aero bo gnal eden ali dva motorja z največjo sistemsko močjo 205 kW.

Še vedno pa ostaja nekaj nejasnosti okoli mena, saj se poleg imena študije ID.Vizzon pojavalja tudi oznaka ID.6 (kar bi bil logičen korak, čeprav na kitajskem trgu takšno ime za SUV model že obstaja) in ID.7 za kombijevsko verzijo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol