Konec: Lada in AvtoVAZ imata novega lastnika

16. 5. 2022 | Jure Šujica
Deli

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault je zaključil s prodajo ruskega podjetja AvtoVAZ.

AvtoVAZ, ki velja za največje rusko avtomobilsko podjetje, ima novega lastnika. Po letih delovanja pod okriljem Renaulta, kjer je imel – podobno kot Dacia na evropskih trgih – vlogo cenovno dostopnega proizvajalca, najbolj po zaslugi znamke Lada je namreč prešel v roke Ruskega centralnega inštituta za raziskave in razvoj avtomobilov in motorjev, bolj znanega pod imenom Nami.

Preberite še: Iz Rusije sporočajo: Renault se za simbolično ceno odpoveduje Avtovazu

Renaut se je AvtoVAZ-u odrekel za en simboličen Rubelj, predmet prodaje pa je bilo vseh 67,69 odstotkov delnic, ki jih je imel Renault v lasti. Gre za potezo, o kateri se je sicer v javnosti pričelo govoriti že v mesecu marcu, ob napadu Rusije na Ukrajino. Od tedaj je namreč Rusijo po podatkih Reutersa zapustilo že preko 400 različnih podjetij, ki jim je sicer grozilo, da bo njihovo premoženje zasegla ruska oblast.

Odhod (skoraj gotovo) le začasen

»Danes smo sprejeli težko, a nujno odločitev, ob tem pa smo izbrali odgovorno izbiro za vseh naših 45.000 zaposlenih delavcev v Rusiji,« je v izjavi za javnost dejal prvi mož Renaulta, Luca de Meo. Ob tem je Renault prekinil lastniške vezi tudi s podjetjem Renault Rusija. Francoska znamka je namreč pomemben igralec na tamkajšnjem trgu tudi s svojimi modeli. 100-odstoten delež podjetja je tako v celoti prešel v last mesta Moskva.

Da gre za prodajo, ki jo je sprožila izključno aktualna politična situacija pa je razvidno iz klavzule v pogodbi, ki Renaultu omogoča, da v prihodnjih šestih letih kadarkoli nazaj odkupi svoj delež v AvtoVAZ-u. V tem času bi se namreč, tako je vsaj pričakovati, politične strasti lahko umirile do te mere, da bi se zahodna podjetja lahko pričela vračati nazaj v Rusijo, ali kot je še dejal de Meo : »Poteza je ohranila zmogljivosti skupine in ji hkrati omogočila, da se v državo v prihodnosti vrne v drugačnem kontekstu.«

Preberite še: Ruski avtomobilski trg v prostem padcu

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem