Kraje katalizatorjev: v Evropi vse več primerov, kako je v Sloveniji?

26. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Gre za eno izmed kaznivih dejanj, ki jih je najtežje odkriti.

V zadnjih letih je - še posebej v obdobju vsesplošne draginje - poskočila kraja avtomobilskih katalizatorjev. Organizirane skupine pustošijo po ZDA in znani so primeri, ko so ob razbitju tovrstnih skupin našli za več milijonov dolarjev ukradenih katalizatorjev. Podobno, a ne tako hudo je na tej strani Atlantika. Na nadaljnjo rast tovrstnih kaznivih dejanj opozarjajo tudi pri organizaciji ADAC, kjer beležijo kar okrog tisoč tovrstnih kraj letno.

O tovrstnih tatvinah smo pred časom že pisali, kakšne pa so razmere v Sloveniji danes? Za komentar smo povprašali pri generalni policijski upravi, kjer zaznavajo primere tovrstnih tatvin. Mesečno jih je na področju celotne Slovenije med pet in deset. A to je zgolj okvirna številka, ki močno niha, saj minevajo tudi meseci, ko ni zabeležena nobena tovrstna tatvina.

Največ primerov pričakovano zabeležijo v Ljubljani, na splošno pa največkrat brez katalizatorjev ostanejo vozila, parkirana na večjih javnih parkiriščih. Znani so sicer tudi primeri, ko so tatovi katalizatorje kradli iz prodajaln rezervnih delov in avtomobilskih delavnic, pri čemer je bilo velikokrat odtujeno tudi orodje.

Preberite še: Lastniki starejših avtomobilov, pozor: ta trend vam lahko povzroči višjo škodo, kot pa je vreden vaš avtomobil

Verjamemo, da se zagotovo pojavljajo primeri, ko vozniki tovrstnih kraj niti ne prijavljajo policiji, tam pa poudarjajo, da ne vodijo statističnih podatkov o številu kraj katalizatorjev, zato nam tudi niso mogli postreči s podatkom, koliko prijavljenih primerov kraj dejansko tudi rešijo.

V praksi se sicer pojavljata dve skupini tatov. Prvi so tisti, ki katalizatorjev kradejo z namenom vgradnje v svoja vozila. Gre namreč za drag nadomestni del, katerega vrednost, še posebej če je govora o originalnem nadomestnem delu, lahko preseže tudi 1.000 evrov. Neoriginalni deli so seveda nekoliko cenejši, vseeno pa bo zanje treba plačati vsaj nekaj 100 evrov.

Druga skupina so organizirane skupine. Te naj bi po podatkih policije krožile po Evropski uniji, kjer naj bi na območjih z večjo količino parkiranih vozil v eni noči lahko pobrali več katalizatorjev. Te nato običajno razdrejo, razstavijo, izredno drage kovine, iz katerih so izdelani katalizatorji (med njimi je najbolj poznana platina, seveda pa so tu še druge) pa nato preprodajo naprej.

In kako se zaščititi pred krajo? Policija dodaja: „Načini za preprečevanje tovrstnih kaznivih dejanj so podobni kot pri drugih primerih preprečevanja avtomobilske kriminalitete, npr. vgrajen sistem tehničnega varovanja (avto alarm) s senzorjem tresljajev, uporaba zaščitenih parkirišč s kontrolo dostopa in video nadzorom, zavarovanje avtomobila s kritjem tatvine delov. Zavedamo pa se, da vsi ukrepi niso mogoči ali pa smiselni za vse primere.“

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol