Ladja z novimi vozili potonila, tu so nove (precej višje) ocene škode

1. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli
Ladja z novimi vozili potonila, tu so nove (precej višje) ocene škode (foto: Profimedia)
Profimedia

Uradnih številk zaenkrat še ni, Volkswagen namreč incidenta še ni komentiral.

Komaj včeraj smo poročali o tem, da tovorna ladja, ki je iz Nemčije v New York prevažala vozila različnih znamk koncerna Volkswagen prosto pluje po morju, po tem, ko jo je pred dnevi zajel požar, posadka pa jo je posledično zapustila. Pri tem so se pojavljala ugibanja o tem, koliko tovora je na ladji in kolikšen del le-tega bo mogoče rešiti. Danes je odgovor na to vprašanje postal bolj ali manj jasen.

Preberite še: Kaj bo z Lamborghiniji in Porscheji, ki so zgoreli sredi Atlantika?

Ob deveti uri zjutraj je namreč v razburkanem morju, v katerem se je znašla, ladja naposled potonila. Da je do tega prišlo je nekoliko presenetilo tudi reševalce in lastnike ladje, podjetje Mitsui OSK Lines. Čeprav je bila žrtev požara je ladja še vedno delovala precej stabilno, zaradi česar se je zdelo, da njena struktura navkljub dejstvu, da je požar trajal dober teden dni, ostala nepoškodovana.

Odprtih še precej vprašanj

Ob tem je presenetljivo tudi to, da iz vlačilcev, ki so bili v pripravljenosti, da ladjo odvlečejo nazaj v pristanišče, po tem ko je potonila, niso opazili znakov uhajajoče nafte. Ladja se je sicer, preden je potonila, močno nagibala na svojo desno stran.

Medtem, ko se je še včeraj ugibalo, o tem, da bo nastala škoda precej obsežna, pa se sedaj kažejo nove precej večje številke. 155 milijonov dolarjev škode naj bi namreč utrpel Volkswagen, skupaj pa naj bi bilo na krovu za kar 438 milijonov dolarjev ali dobrih 394 milijonov evrov; večino tega naj bi predstavljali avtomobili. A točnih številk zaenkrat še ni, saj Volkswagen nesreče še ne komentira, zaradi česar ocene temeljijo zgolj na podlagi podjetja Russell Group, ki se ukvarja z izdelavo modelov tveganja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol