Lamborghini Aventador se poslavlja v velikem slogu, tu je Ultimae

11. 7. 2021 | Jure Šujica
Deli

Polno ime se sicer glasi Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae, gre pa za najbolj zmogljivega Aventadorja vseh časov

Lamborghini Aentadorju se iztekajo še zadnji dnevi in nihče ne more tega preprečiti. So se pa zato v Sant' Agati potrudili, da bodo zadnji kupci deležni vsega in najboljšega, kar lahko ponudijo. Predstavili so namreč še zadnjo in hkrati brutalno izvedbo aktualnega zastavonoše znamke po imenu Aventador in z novim dodatkom v imenu: LP 780-4 Ultimae.

Ime pravzaprav razkriva vse. Iz 6,5-litrskega 12-valjnika so namreč uspeli iztisniti kar 780 'konjev' oziroma 574 kilovatov, na cesto pa se bo moč prenašala preko stalnega štirikolesnega pogona. Kot poudarjajo pri Lamborghiniju gre za vrhunec razvoja desetih let, čeprav temelji na izvedenenki S, pa ima od slednje 40 'konjev' več ter celo 10 'konjev' več kot doslej najbolj zmogljiva izvedba SVJ. Hkrati je s težo 1.550 kilogramov po zaslugi še večje uporabe ogljikovih vlaken v kupejevski izvedbi 25 kilogramov lažji kot izvedba Aventador S.

Ob tako zmogljivem pogonskem sklopu je razumljivo impresivna tudi najvišja hitrost, ki znaša 355 kilometrov na uro, pri čemer pa do 100 kilometrov na uro pospešil v vsega 2,8 sekundah. A hitrost in pospeški ne bosta njegovi edini vrlini. Po zaslugi uglašenega podvozja in pa zavornega sistema, ki vključuje zavorne kolute iz zmesi ogljikovih vlaken in keramike se bo namreč z njim iz hitrosti 100 kilometrov na uro mogoče zaustaviti v vsega 30 metrih.

Čeprav LP 780-4 ne bo tako radikalno oblikovan kot SVJ, pa so mu inženirji vseeno namenili tudi nov aerodinamični paket. Ta bo na sprednji strani skrbel za čim bolj optimalno usmerjanje zraka stran od sprednjih pnevmatik, na zadnjem delu pa k usmerjanju večji količini zraka, namenjenega hlajenju motorja v motorni prostor. Nova bosta sicer tudi zadnji odbijač ter krilce s tremi položaji: zaprtim, položaj, namenjenen visokim hitrostim in pa položaj, ki bo omogočal čim boljšo vodljivost.

Lamborghini bo Aventadorja LP 780-4 Ultimae izdelal v 600 primerkih, pri čemer bo 350 vozil izdelanih v izvedbi s trdo, 250 pa z mehko streho. Vsak primerek bo opremljen tudi s plaketo in pripisom '1 of 250' oziroma '1of 350', kupci pa bodo lahko izbirali med 18 standardnimi barvami oziroma med preko 300 barvami iz progama personalizacije Lamborghini Ad Personam. Koliko bo zanj potrebno odšteti sicer (še) ni znano.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja