Legendarni Fordov dirkalnik na dražbi podrl vse rekorde

9. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli

Podoben dirkalnik so pred slabimi štirimi leti prodali za skoraj trikrat nižjo ceno.

Pokojni legendarni dirkač v reliju, Colin McCrae je v svoji dirkaški karieri morda res osvojil zgolj en naslov svetovnega prvaka in še tega z dirkalnikom Subaru Impreza, vseeno pa si ga je velik del javnosti zapomnil po njegovem dolgoletnem dirkanju z dirkalnikom Ford Focus. Beli dirkalnik v grafiki proizvajalca alkoholnih pijač Martini je bržčas postal eden najbolj znanih reli dirkalnikov iz preloma tisočletja.

Preberite še: Naprodaj WRC dirkalnik Colina McRaeja

Ko so torej pri dražbeni hiši Silverstone Auctions pred dnevi najavili dražbo enega izmed njegovih dirkalnikov, je novica razumljivo vzbudila precej zanimanja. Na dražbi se je namreč pojavil dirkalnik iz leta 2001, ki je bil izdelan za sedmi reli sezone, reli Akropolis v Grčiji. Na njem je Škot prepričljivo slavil s kar 49 sekundami prednosti pred Petrom Solbergom v Subaru Imprezi S7 in tako zabeležil svojo prvo zmago za Ford.

Na dražbi več reli klasik

Omenjeni dirkalnik so pri dražbeni hiši prodali za 423.300 funtov kar je preračunano 503.211 evrov. S tem je omenjeni primerek postal dirkalnik z najvišjo iztrženo ceno za katerikoli dirkalnik razreda WRC v zgodovini. Ob tem se je na dražbi pojavil tudi McRae-jev dirkaški kombinezon iz iste sezone, za katerega so na dražbi iztržili 16.650 funtov oziroma malenkost manj kot 20.000 evrov. Ali gre za kombinezon iz iste dirke ni znano.

Del zbranih sredstev v višini 15.000 funtov je šel sicer v dobrodelne namene. Sicer pa McRae-jev dirkalnik še zdaleč ni bil edini reli avtomobil, ki se je pojavil na dražbi. Tam sta se namreč pojavila tudi replika dirkalnika Audi Sport Quattro S1 E2, ki ga je leta 1985 vozil Hannu Mikkola in pa reli spcialka Rover Metro 6R4 iz leta 1988. Za omenjena dirkalnika sta najvišja dražitelja odštela 292.500 oziroma 196.875 funtov oziroma 351.039 in 236.277 funtov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol