Maserati kot naslednji v vrsti predstavil načrte za prihodnost, spremembe bodo hitre in radikalne

18. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli

Hkrati so postregli tudi s prvim predogledom modela GranCabrio, ki pa bo na voljo tudi z alternativnim pogonom.

Italijanski Maserati doživlja svojo novo pomlad. Pod okriljem Stellantisa se je namreč pričela nova modelna ofenziva, ki jo je pričel superšportnik MC-20, nadaljuje jo pa jo prihajajoči križanec Grecale. Ta bo v ponudbi zapolnil vrzel pod Levantejem, z njim pa bo 'pomladitev' znamke. Zgolj do konca prihodnjega leta bosta namreč na trg zapeljala dva povsem nova avtomobila, med drugim tudi GranTurismo. A prava transformacija italijanske znamke bo šele sledila.

Preberite še: Maserati Grecale skoraj povsem odvrgel krinko, imamo prve uradne fotografije!

Tudi pri Maseratiju se namreč pripravljajo na elektrifikacijo, ki pa bo po zadnjih napovedih generalnega direktorja znamke, Davideja Grassa, prišla še precej hitreje, kot so sprva načrtovali. Razlogi za to pa niso zgolj v zahtevah evropskih odločevalcev, temveč, kot je za Automotive News Europe pojasnil Grasso, tudi v spreminjanju želja in zahtev njihovih strank.

GranTurismo kot najmočnejši

Grasso zato napoveduje, da bosta GranTurismo in GranCabrio zadnja avtomobila, ki bosta doživela predstavitev s klasičnimi bencinskimi motorji. Po letu 2025 naj bi nato na trg prihajali še električni avtomobili, s čimer naj bi Maserati postal tudi prva prestižna avtomobilska znamka, ki bo na trgu ponujala zgolj električne avtomobile. Leta 2025 bo namreč sledila predstavitev novega Levanteja in novega Quattroporteja, s čimer bo modelna paleta znamke povsem posodobljena.

A tudi prihajajoči GranTurismo bo poleg bencinskega motorja deležen elektrifikacije. Še več, postal bo prvi povsem električni model znamke. V takšni konfiguraciji bo na voljo prihodnje leto, pod oznako Folgore pa se bo skrival športnik, ki bo ponujal kar 1.200 'konjev' ali 882 kilovatov električne moči, ki se bo sicer najverjetneje prenašala le na vsa štiri kolesa. Takšen ali podoben električni pogonski sklop bo sicer nameščen tudi v preostale modele znamke.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol