Mercedes-Benz iz ponudbe umika oznako EQ. Kaj to pomeni za električna vozila?

12. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Poteza bi lahko imela ravno nasproten učinek, kot se zdi na prvi pogled.

Nemška avtomobilska znamka Mercedes-Benz je ena izmed najglasnejših zagovornic električnih avtomobilov, še posebej med znamkami, ki so na trgu prisotna že desetletja ali celo stoletje in več. V njihovi ponudbi je več povsem električnih modelov kot pri katerikoli drugi, prepoznavni pa so med drugim tudi po oznaki EQ na začetku imena. Recimo EQA, EQB, EQS in še bi lahko naštevali.

Preberite še: To so najbolj varni avtomobili lanskega leta

Prav zato pa je zanimivo, da so se Nemci po poročanju nemških medijev odločili umakniti oznako EQ. A pri tem nikakor ne gre za ukinitev palete električnih oziroma elektrificiranih modelov (ki uporabljajo omenjeno oznako), temveč zgolj omenjene oznake. Šlo naj bi za potezo, ki jo narekuje Ola Kallenius, povezana pa je z njegovim načrtom popolne elektrifikacije modelne flote znamke.

Nov ukrep naj bi v praksi začel veljati prihodnje leto, ko bodo pri nemški znamki predstavili naslednjo generacijo električno gnanih vozil. Sčasoma tako tudi v praksi ne bo potrebe po dodatnem označevanju električno gnanih avtomobilov z oznako EQ, saj bodo s takšnimi sklopi opremljeni vsi avtomobili.

Pri Mercedesu, kjer so uradno prvega predstavnika družine EQ predstavili leta 2019, ko je na trg zapeljal EQC, zadeve niso komentirali. Lani je sicer stuttgartska znamka zabeležila močan porast prodaje električnih vozil. Prodali so jih namreč 117.800, kar je kar 124 odstotkov več kot v letu 2021.