Ministrstvo za kulturo prisluhnilo AMZS in ZPS - slovenski avtomobili bodo postali uporabnikom prijaznejši

Maja predstavljena pobuda o uvedbi slovenskega jezika v novih avtomobilih je očitno naletela na plodna tla.

Ministrstvo za kulturo prisluhnilo AMZS in ZPS - slovenski avtomobili bodo postali uporabnikom prijaznejši (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
22. 9. 2021

Uporaba sodobnih infozabavnih sistemov zna številnim posameznikom, še posebej starejšim oziroma tistim, ki niso vešči nobenega izmed večjih tujih jezikov, kot so recimo angleščina, španščina ali nemščina predstavljati precej težav. Tudi zato so maja na AMZS in Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pripravili ter v Državni zbor oddali pobudo, s katero bodo zakonodajalci od avtomobilskih proizvajalcev oziroma zastopnikov zahtevali, da bodo vsi novi avtomobili opremljeni z vmesniki infozabavnih (in drugih) sistemov v slovenskem jeziku.

Kot smo pri Avto magazinu že poročali, je namreč v Sloveniji še vedno prisoten precejšen delež znamk (več kot polovica uradno prisotnih), ki slovenskega jezika v novih vozilih še ne ponujajo. Zaradi tega je uporaba tovrstnih sistemov za številne ne le skoraj nemogoča, pač pa tudi nevarna, še posebej, če želijo po sistemu brskati kar med samo vožnjo, oziroma, če se med vožnjo pojavijo sporočila v tujem jeziku. A spremembe bodo očitno nastopile že kmalu.

V Državnem zboru so namreč prisluhnili pobudi in jo naslovili na Ministrstvo za kulturo, to pa je sedaj od zastopnikov avtomobilskih znamk zahtevalo, da v roku šestih mesecev v vseh svojih novih avtomobilih uvedejo slovenski jezik. Nenazadnje gre, kot ugotavljajo na AMZS in ZPS, za uradni jezik Evropske Unije, ki si kot tak ne zasluži diskriminacije. Iz tega naslova bo zato zanimivo videti, ali bodo enakemu zgledu sledili tudi drugi narodi.

Zakon uporabo predvideval že sedaj

Kot poudarjajo na Ministrstvu sicer avtomobilske zastopnike in uvoznike k uporabi slovenskega jezika v novih vozilih zavezuje 2. odstavek 20. člena Zakona o javni rabi slovenskega jezika: »V elektronskih komunikacijskih in kontrolnih napravah mora biti omogočena izbira slovenščine in upoštevan slovenski črkopis.« Zato od zastopnikov in uvoznikov pričakujejo, da bodo vse informacije, ki so v elektronskih napravah avtomobilov namenjene uporabniku, podane tudi v slovenščini – zlasti v novih, kjer je to možno, pa tudi v obstoječih avtomobilih.

Vsi novi avtomobili, ki bodo v Sloveniji prodani po 22. marcu 2022 bodo zato morali biti opremljeni z vmesnikom v slovenskem jeziku. Seveda pa se tukaj poraja vprašanje rabljenih avtomobilov na slovenskih cestah, za katere novo pravilo ne bo veljalo. Njihov delež je na naših cestah precejšen, vseeno pa se zdi, da bo zakonodaja imela tu, če se bo težave sploh lotila, imela precej več dela.

Preberite še: