Najmočnejše Tesle sedaj tudi v Sloveniji. Kakšne so cene?

3. 8. 2022 | Jure Šujica
Deli

Rezervacije že sprejemajo, ne pa tudi naročil.

Tesla Model X in Model S nista najnovejša modela ameriške znamke električnih avtomobilov, vseeno pa je podjetju v lasti Elona Muska z izvedenko Plaid znova uspelo vzbuditi precejšnjo pozornost med potencialnimi kupci po vsem svetu. A večina izmed njih je doslej ostala zgolj pri željah, saj Tesla omenjenih modelov na večini trgov ni ponujala... do sedaj. A stvari se spreminjajo in tako prihajata oba najmočnejša predstavnika znamke tudi v Evropo in Slovenijo.

Preberite še: Ko se Tesla S Plaid pomeri z ameriškima legendama, Mustang Shelbyjem in Dodge Chargerjem

Kot pojasnjujejo pri Tesli predstavlja izvedba Plaid največjo novost obeh modelov po njuni predstavitvi leta 2012 oziroma 2015, oba modela pa je že mogoče rezervirati. Prva naročila bodo nato pri Tesli začeli sprejemati v prihodnjih mesecih, prva vozila pa bodo strankam nato dostavili konec letošnjega oziroma v začetku prihodnjega leta.

Sicer pa gre pri obeh modelih za avtomobila z enakima pogonskima sklopoma. Avtomobile namreč poganjajo trije elektromotorji, ki skupaj 1.020 'konjev' ali 750 kilovatov moči. V praksi to pri Modelu S pomeni pospešek do 100 kilometrov na uro v 2,1 sekundi in pa najvišjo hitrost 322 kilometrov na uro ob maksimalnem dosegu 600 kilometrov. Zmogljivosti Modela X so nekoliko slabše, saj do 100 kilometrov na uro pospeši pol sekunde počasneje, najvišja hitrost je nižja za 50 kilometrov, doseg pa bo manjši za 72 kilometrov.

Z napovedjo prihoda izvedb Plaid pa so pri Tesli razkrili tudi cene najbolj zmogljivih različic Modela S in Modela X. Za prvega bo v Sloveniji potrebno odšteti 140.990, za drugega pa 144.990 evrov.