Ne Golf; to sta dva najbolje prodajana avtomobila avgusta in letošnjega leta

30. 9. 2022 | Jure Šujica
Deli

Spremembe na vrhu lestvic kažejo, da so se razmere na trgu zaradi pomanjkanja polprevodnikov in drugih dejavnikov močno spremenile.

Evropski avtomobilski trg je v zadnjih dveh letih doživel številne pretrese. Poleg izrednega zmanjšanja proizvodnje novih vozil so se namreč močno premešale tudi karte na trgu, in če je prej za prvaka evropskih tržišč veljal Volkswagen Golf, ni več tako. Na vrhu najbolje prodajanih avtomobilov so namreč povsem druga imena.

A pri Volkswagnu prevelikih razlogov za skrb vseeno nimajo. Najbolje prodajan avtomobil v Evropi je bil namreč drug njihov model, križanec T-Roc. Ta je namreč prepričal 16.458 kupcev in kar je še bolj pomembno, zabeležil je kar 45,4 odstotka boljšo prodajo kot v enakem obdobju lani. Na drugo mesto se je uvrstila Dacia Sandero, ki je v začetku leta krojila evropski vrh po prodaji, tretji pa je Peugeot 208. Golf se je uvrstil šele na peto mesto (pred njim je še Toyota Yaris) in je poleg Dacie Duster na desetem mestu edin avtomobil v prvi deseterici, ki je letos zabeležil slabšo prodajo kot lani.

Preberite še: Citroën Oli, ki močno spominja na legendarnega Hummerja, vsebuje obilico retro pridiha

Peugeot 208 pa na drugi strani doživlja preporod. Z natanko 15.000 prodanimi primerki je namreč zabeležil 86,3-odstotno rast prodaje novih vozil, na medletni ravni pa je ta 7,3-odstotna. Peugeot je namreč od januarja do konca avgusta prodal 142.515 Peugeotov 208, s tem pa je malček za zdaj z naskokom slabih 12.500 vozil pred Dacio Sandero tudi najbolje prodajan avtomobil v Evropi. Na tretjem mestu je Volkswagen T-Roc, četrti je Golf, peta pa je Opel Corsa, 'sestrična' Peugeota 208, pri čemer so vsi trije modeli zabeležili upad prodaje v primerjavi z lanskim letom.

Na medletni ravni je treba omeniti še nekaj modelov. Med njimi Kio Sportage na 14. mestu, ki beleži 12,4-odstotno rast prodaje v primerjavi z enakim obdobjem (osmih mesecev) lanskega  leta, Opel Mokko na 30. mestu z 72,1-odstotno rastjo, Peugeota 308 s 43,7-odstotno rastjo (32.),  Cupro Formentor z 71,5-odstotno rastjo (36.) in Renault Arkano/Megane Conquest, ki je z 49.988 prodanimi vozili in kar 291,4-odstotno rastjo na 43. mestu najbolje prodajanih avtomobilov v Evropi. Odprtje proizvodnje v Evropi in prvo leto, ko je model na trgu, je sicer prineslo veliko rast prodaje tudi Tesli Model Y ter Toyoti Yaris Cross.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"