Nič več zabavnih napisov nad avtocesto, oblastem je prekipelo

23. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli
Nič več zabavnih napisov nad avtocesto, oblastem je prekipelo (foto: STA)
STA

Zahteve po umiku zapisov niso utemeljili, a se zdi, da je razlog vseeno znan.

Zaslonov oziroma informativnih tabel nad avtocestami smo se v Sloveniji v zadnjih letih že dodobra navadili. Na njih Dars objavlja uporabne prometne informacije in sporočila, s katerimi spodbujajo k večji varnosti. Pri tem niso nič kaj drugačni kot druge tovrstne evropske organizacije (ne pa tudi ameriške, kjer upravljavci tovrstnih zaslonov svoje delo jemljejo zelo resno), saj se trudijo sporočila narediti kar se da zabavna.

Takšna je bila praksa tudi v New Jerseyju. "Nice car – did it come with a turn signal?" (lep avto – ali je opremljen s smernikom) ali pa "Hocus pocus, drive with focus." (hokus pokus, med vožnjo se osredotočite na cesto) sta le dva primera sporočil, ki sta se pojavila na tamkajšnjih informacijskih zaslonih. Žal pa očitno enakega smisla za humor niso delili tamkajšnji organi pregona.

Preberite še: Policija z novimi okrepitvami, ali obujajo avtocestno policijo?

Zvezna administracija za avtoceste jim je namreč prepovedala, da bi tudi v prihodnje objavljali tovrstne zapise. Kot je dejal Stephen Schapiro, tiskovni predstavnik urada za transport, ki upravlja zaslone, jim je uprava naložila zahtevo, ki pa je niso argumentirali. Razlog bi se sicer lahko skrival v dejstvu, da vozniki napise pogosto fotografirajo in objavljajo na spletu, tovrstno početje pa je med vožnjo lahko nevarno.

Varnost na cestah v ZDA se je sicer v zadnjem letu močno poslabšala. Leta 2021 so namreč ameriške ceste terjale 42.915 življenj, kar je kar 10,5 odstotka več kot leta 2020 in največ v zadnjih 16 letih. Podobno je bilo tudi v prvi polovici letošnjega leta, vendar oblasti pričakujejo, da bo statistika nekoliko bolj ugodna ob koncu leta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja