Nissan se loteva na videz nemogočega izziva, kakršnega ni poskusil še nihče

24. 5. 2022 | Jure Šujica
Deli

Pojavlja se precej vprašanj, tudi o tem, kako bodo avtomobil na dolgi poti ter v odročnih krajih polnili z elektriko. A zdi se, da si pri Nissanu s tem ne belijo glave.

(Pravilna) in učinkovita promocija je eden izmed glavnih izzivov avtomobilskih proizvajalcev, saj jih bodo le tako lahko približali širši populaciji. In eden izmed načinov je tudi prikazovanje zmogljivosti – takšnih ali drugačnih – ki jih tovrstni avtomobili imajo. Edinstvenega izziva, za katerega se vsaj z vidika dosega električnega sklopa zdi, da je nemogoč, pa se bodo sedaj lotili pri japonskem Nissanu in sicer z njihovim električnim križancem Ariyo.

Preberite še: V konfiguratorju, a ne naprodaj: Nissan še naprej prestavlja začetek prodaje enega najpomembnejših modelov

Marca prihodnje leto bodo namreč na zahtevno pot od Severnega proti Južnemu polu odposlali močno predelano Ariyo, za volanom katere bo sedel priznan škotski voznik in pustolovec, Chris Ramsey. Izziva, kakršnega načrtujejo Japonci se sicer doslej z električnim avtomobilom ni lotil še nihče.

Pot ga bo namreč vodil skozi najrazličnejše ekstreme, temperatura ozračja pa bo znašala med -30 in +30 stopinjami Celzija. Prav zato se sicer na pot odpravlja spomladi, ko so temperaturne razlike na različnih koncih sveta najmanjše. Pot ga bo sicer od Arktike najprej vodila proti Kanadi in ZDA ter nato preko Mehike v Srednjo ter Južno Ameriko, nato pa s trajektom na Antarktiko. To zanj sicer ne bo prva tovrstna avantura z električnim avtomobilom; leta 2017 je z ženo Julie v Nissan Leafu opravil z relijem po Mongoliji.

Na pot ne eden, ampak dva avtomobila

Ariya, s katero se bo Ramsey odpravil na reli seveda ne bo povsem serijska. Kot nakazujejo prve skice bo namreč opremljena s številnimi plastičnimi in kovinskimi dodatki za zaščito karoserije, predelano pa bo tudi vzmetenje, ki bo sicer dopolnjeno s terenskimi pnevmatikami. Robustnemu avtomobilu bo sicer družbo na poti delal še en nepredelan avtomobil.

„Naša misija je dokazati, da se lahko električni avtomobili spopadejo tudi z najbolj zahtevnimi okolji – tako z ostrim mrazom na obeh polih, kot tudi z džunglo v Južni Ameriki – hkrati pa navdušujejo s svojo vožnjo ter ob enem še vedno zadostujejo zahtevam voznikov po svetu. Odlično je imeti takšnega globalno prisotnega partnerja na napi ekspediciji,“ je pojasnil Ramsey.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja