Norvežani prepovedujejo uporabo trajektov za električne avtomobile

24. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

K tej prelomni odločitvi jih je spodbudil odmeven dogodek v lanskem letu.

Norveška je v minulih letih postala pravi raj za električne in elektrificirane avtomobile. Prodaja novih električnih avtomobilov je tam že presegla prodajo novih avtomobilov s termičnimi motorji, delež električnih avtomobilov pa je največji na svetu. To pa ne pomeni, da na Norveškem tovrstni avtomobili uživajo podporo vseh.

Preberite še: Kaj bo z Lamborghiniji in Porscheji, ki so zgoreli sredi Atlantika?

Država na zahodu skandinavskega polotoka je namreč znana tudi po številnih fjordih in zalivih, zaradi česar je velik delež prebivalcev (in turistov, ki raziskujejo državo z avtomobili) odvisen od trajektov. Ena izmed družb, ki se ukvarja s tovrstnimi prevozi, in sicer Havila Kystruten pa je sedaj napovedala, da na svoje trajekte ne bo več spuščala električnih avtomobilov, pa tudi ne hibridov oziroma avtomobilov s pogonom na gorivne celice.

Kot so dejali pri omenjeni družbi, namreč takšni avtomobili predstavljajo veliko varnostno tveganje. Kot primer so navedli trajekt Felicity Ace s 4000 avtomobili (med njimi tudi kar nekaj Lamborghinijev, Bentleyjev in Porschejev), ki je februarja lani zagorel ter potonil v Atlantskem oceanu.

V omenjenem primeru naj bi namreč prav baterije v električnih avtomobilih poskrbele za to, da je bilo gašenje požara praktično nemogoče. V skladu s tem pri omenjenem ladjarju poudarjajo, da so gasilni sistemi na njihovih trajektih sposobni pogasiti požar na avtomobilu s termičnim motorjem, ne pa tudi z električnim pogonom, proti kateremu naj bi bili nemočni.

Električnim in elektrificiranim avtomobilom bo prepovedan vstop na relaciji Kirkenes-Bergen. Družba Havila Kystruten je za  zdaj edina, ki je sprejela tovrstno odločitev. Povsem drugače na električne avtomobile gledajo pri prevozniku TT-Line, ki je na svoje trajekte začel vgrajevati električne polnilnice z močjo 40 kilovatov, s pomočjo katerih lahko potniki polnijo svoja vozila med prevozom z ladjo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"