Nov Ferrarijev generalni direktor novinec v avtomobilskem svetu - kar morda ni slabo

9. 6. 2021 | Jure Šujica
Deli

Dosedanjo poklicno pot je preživel pri zgolj enem podjetju, kjer pa je posredno že v veliki meri vplival na razvoj avtomobilske industrije.

Z današnjim dnem je italijanski proizvajalec športnih in prestižnih avtomobilov Ferrari končno dobil novega človeka na samem vrhu, na položaju generalnega direktorja, prvič po več kot pol leta. Decembra lani se je namreč s položaja po vsega dveh letih in pol poslovil Louis Camiller, ki se je hkrati upokojil, razlogi za to pa naj bi bili osebne narave.

Kot najverjetnejšega naslednika se je omenjalo Mikea Manelya, sicer generalnega direktorja koncerna FCA, kateremu naj bi bil naklonjen tudi John Elkan, potomec družine Agnelli in s tem tudi eden izmed glavnih akterjev v koncernu Exor, katere del so FCA (danes Stellantis) in Ferrari. Ne glede na govorice pa do tega ni prišlo. Namesto tega bo vajeti Ferrarija prevzel popoln novinec v avtomobilskem svetu, 52-letni Italijan Benedetto Vigna.

Tehnološki strokovnjak

Vigna je doslej praktično vso svojo kariero preživel v svetu informacijsko-komunikacijske tehnologije. Kar polovico svojega življenja je namreč preživel v podjetju STMicroelectronics, enem izmed vodilnih na področju proizvodnje mikročipov. Od leta 2016 je bil celo predsednik oddelka za mikro-elektromehanske sisteme, senzorje in analogne sisteme podjetja, oddelka z letnimi prihodki okrog 3,5 milijarde evrov. Po izobrazbi je medtem diplomant subnuklearne fizike, med drugim pa je odgovoren tudi za razvoj trismernega žiroskopa, prvič predstavljenega v telefonu iPhone Apple 4, ki pomaga aparatu pri pravilni orientaciji zaslona.

Prav omenjena tehnologija pa je eden izmed ključnih elementov številnih asistenčnih tehnologij v sodobnih avtomobilih, kar pomeni, da bi Vigna lahko pripomogel k hitrejšemu napredku na področju razvoja asistenčnih tehnologij, pa tudi drugih sodobnih sistemov v sodobnih avtomobilih. Nenazadnje ima po poročanju tiskovne agencije Reuters že sedaj v lasti preko 200 patentov. Nenazadnje bi lahko pomagal celo pri elektrifikaciji novih avtomobilov, področju, kjer Ferrari še ni pokazal napredka.

»Počaščeni smo, da lahko Benedetta Vigno pozdravimo kot novega generalnega direktorja znamke. Njegovo razumevanje sodobnih tehnologij, ki predstavljajo gonilo sprememb v industriji, inovatorska žilica, sposobnosti mreženja in vodenja podjetja bodo namreč pripomogle k nadaljnji krepitvi Ferrarija ter naše zgodbe, prepletene s strastjo ter zmogljivostmi v razburljivem času, ki je pred nami,« je dejal Elkann ob predstavitvi Vigne na novem položaju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol