Nove težave policije: vse več prometnih kazni ostaja neplačanih

30. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Uspešna je kar vsaka četrta pritožba.

Nemčija je podobno kot Avstrija v zadnjih letih zaostrila prometne kazni in pospešila tudi njihovo izvrševanje. No, vsaj takšen je bil načrt, ki pa se po poročanju Hrvaškega avtokluba v praksi ni izkazal. V Nemčiji se namreč soočajo z vse večjo količino izdanih, a neplačanih kazni, razlogov za to pa je kar nekaj.

Preberite še: Suzuki se je odločil: v načrtih za prihodnost ostaja tudi prepoznavni Jimny!

Večje število kazni, ki so med drugim tudi posledica tega, da so bile izdane za precej drobne prekrške, namreč pomeni veliko več dela za birokrate in sodišča. Številni policijski uradi se že soočajo s pomanjkanjem policijskega osebja, zaradi česar se redno dogaja, da nekateri prekrški preprosto zastarajo, vozniki pa se posledično (precej elegantno) izognejo kazni.

To pa ni edina težava, ki greni delo policistom. Novembra 2020 sprejeta odločitev ustavnega sodišča namreč voznikom dovoljuje vpogled v meritve, ki veljajo kot povod za izdajo plačilnega naloga. Tovrstni pregledi seveda še dodatno jemljejo čas policistom, vozniki pa imajo na drugi strani možnost odkriti morebitne napake pri opravljanju meritev, zaradi česar se lahko izkaže, da je njihova kazen neupravičena.

In očitno je bila ta poteza ustavnega sodišča pravilna. V mestu Cuxhaven, ki leži na skrajnem severu Južne Saške, namreč poročajo o skokovitem porastu uspešnih pritožb na izdane kazni. Če je bilo še leta 2019 uspešnih 16,05 odstotka pritožb, je ta delež leta 2021 zrasel na več kot četrtino ali skupno 28,57 odstotka. O enaki sliki naj bi sicer poročali tudi iz drugih nemških mest.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja