Poglejte, kako se v Sloveniji lahko izognete kazni za povzročitev prometne nesreče (pojasnilo policije)

24. 5. 2022 | Jure Šujica
Deli

Če policist pride na kraj prometne nesreče, bo običajno povzročitelju izdal tudi plačilni nalog. Vseeno pa ni vedno tako, obstaja tudi izjema, ki jo je vredno poznati.

Obstaja velika verjetnost, da ste v svoji vozniški karieri že doživeli prometno nesrečo. Pri tem ne mislimo zgolj na dogodke, po katerih je bilo avtomobil potrebno odpeljati z vlečno službo, pač pa tudi na dogodke, kjer je prišlo le do poškodbe odbijača, vrat ali druge manjše materialne škode. Pri tem ste verjetno s soudeležencem izpolnili evropsko poročilo o prometni nesreči in to brez prisotnosti policista, saj bi ta povzročitelju naložil še kazen zaradi prekrška, ki je vodil v nastanek nesreče.

Pa bo policist takšno kazen res vedno napisal? Prometne nesreče, pri katerih je nastala zgolj materialna škoda se namreč obravnavajo kot prometne nesreče I. kategorije, pri katerih velja, da prisotnost policista na kraju dogodka ni potrebna. Če pa bo eden izmed udeležencev zaradi takšnega ali drugačnega razloga poklical policista na kraj dogodka, pa bo slednji pričel z raziskovanjem okoliščin, ki so pripeljale do prometne nesreče in povzročitelju izdal plačilni nalog.

Preberite še: Policija je zaradi teh nedavnih dogodkov na slovenskih cestah pozvala k previdnosti

Tudi v tem primeru pa obstaja izjema. Kot nam je pojasnila Maja Cimperle Adlešič iz Generalne policijske uprave namreč lahko policist tudi po prihodu na kraj dogodka lahko naknadno odstopi od pregona. Vendar pa morajo biti za to izpolnjeni določeni pogoji. Prvi je nastanek manjše premoženjske škode. Drugi je izpolnjevanje pogojev voznika in vozila za udeležbo v prometu (vozilo mora biti še vedno tehnično brezhibno, registrirano in zavarovano, voznik pa mora imeti veljavno vozniško dovoljenje ter seveda ne sme biti pod vplivom psiho-aktivnih substanc). Tretji je sporazum o tem, kdo je povzročil nesrečo.

Policija: 'Če se le da, zadevo rešite sami'

Kot pojasnjuje Cimperle Adlešičeva je kljub vsemu v primeru tovrstnih nesreč, če je to le mogoče, najbolje zadevo rešiti brez prijave dogodka na policiji, pač pa zgolj z dogovorom udeležencev in izpolnitvijo evropskega poročila. Hkrati dodaja, da naj udeleženci vozila, udeležena v nesreči čim prej prestavijo na varno mesto, poškodbe, ki so nastale na vozilih pa fotografirajo. Policijo naj tako pokličejo le v primeru suma alkoholiziranosti (ali v primeru prisotnost drog v krvi drugega udeleženca) oziroma v primeru, ko drugo vozilo ni registrirano ali zavarovano.

Zakon v Sloveniji sicer narekuje, da je policijo potrebno o nastanku prometne nesreče obvestiti znotraj 24 ur po dogodku. Hkrati je potrebno policijo poklicati vselej, kadar so v nesreči udeleženi posamezniki utrpeli telesne poškodbe, pri čemer pa modrice ali manjše odrgnine ne sodijo v to kategorijo.