Policija zasledovala avtomobil... brez voznika za volanom (video)

20. 9. 2021 | Jure Šujica
Deli
Policija zasledovala avtomobil... brez voznika za volanom (video) (foto: Tesla)
Tesla

Sistem Autopilot je najprej povzročil trčenje v obcestno grajo, nato pa so policisti avtomobil brez težav zaustavili sredi voznega pasu.

Samovozeči avtomobili naj bi predstavljali prihodnost osebne mobilnost, saj naj bi na eni strani razbremenili voznike, ki naj bi tako na cilj prišli bolje spočiti, hkrati pa predvsem varno. A medtem, ko je element varnosti v tem primeru zelo visoko, pa nekateri lastniki vozil znamk, ki že ponujajo (delno) avtonomno vožnjo tovrstne funkcije izkoriščajo za precej nevarne podvige. Eden takšnih se minuli konec tedna zgodil v ZDA, natančneje v Kaliforniji.

Tamkajšnja avtocestna policija je imela namreč v četrtek zvečer opravka z vozilom znamke Tesla Model Y (ali Model 3), ki je brez nadzora vozil po eni izmed tamkajšnjih avtocest, pri čemer naj bi med drugim v tem času tudi trčilo v obcestno ograjo. Vozilo jim je sicer naposled brez večjih uspelo zaustaviti brez nadaljnjih trčenj, ko so odprli vrata pa so ugotovili, da v njem sedi močno opit in nezavesten voznik.

Tesla dejanje voznika obsodila

Voznika, ki je vozilu 'ukazal', naj se skupaj z njim samo odpelje domov so policisti pridržali, ob tem pa ga najverjetneje čaka visoka kazen in zagovor pri vozniku za prekrške. Ob tem policiste skrbi vse večja prisotnost tovrstne tehnologije v serijskih avtomobilih in njeno izkoriščanje. Hkrati se recimo že soočajo z vprašanjem o tem, kako avtonomnim avtomobilom preprečiti morebitne trke z vozili na nujni vožnji – nekaj, kar bi sicer lahko rešila tehnologija samodejne komunikacije med avtomobili.

Na nedavni incident so se medtem odzvali tudi pri avtomobilskem proizvajalcu iz Richmonda, kjer so dejali da tehnologija avtonomne vožnje Tesla Autopilot sicer omogoča delno avtonomno vožnjo, nikakor pa ne gre za pripomoček, sistem, ki bi ga lahko uporabljali povsem brez nadzora.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem