Poslavlja se še ena britanska avtomobilska legenda

23. 11. 2020 | Jure Šujica
Deli

V sklepnem dejanju bodo pri Morganu izdelali (le) 33 vozil.

Trikolesni avtomobili so že nekaj desetletij tako rekoč povsem 'iz mode', nekaj česar v zahodnem svetu praktično ne srečamo več. Seveda se najdejo izjeme, kot so Piaggio Ape car, Polaris Slingshot… in pa Morgan 3 Wheeler. A tudi slednjega kmalu ne bo več na tržišču. Britanska avtomobilska znamka je namreč predstavila novo omejeno serijo svojega posebneža, poimenovano P101, s katerim je napovedala dokončno upokojitev tovrstnih avtomobilov.

Trikolesniki so za znamko Morgan iz zgodovinskega vidika še posebej pomembni. Tovrstno zasnovo so imeli njihovi prvi avtomobili, ki so na cesto zapeljali davnega leta 1911, modeli, kakršen je Morgan Roundabout. V proizvodnji so nato ostali vse do leta 1939, ponovno pa so jih v ponudbo vrnili leta 2011, ob stoletnici predstavitve prvega avtomobila znamke predstavili novo generacijo retro oblikovanih trikolesnikov.

Z novo, omejeno serijo vozil, pa bodo že tako povsem klasično zasnovanemu avtomobilu dodali še nekaj več pridiha minulih časov: od povsem ravnih izpušnih cevi do 'polnih' platišč z medeninasto zaščito pest ter izpostavljenimi zakovicami, s pomočjo katerih so med seboj povezali karoserijske plošče. Tu je nato še pokrov levega dela kabine (avtomobil ima volan postavljen na desno stran), po zaslugi katerega postane 3 Wheeler enosed, vsak avtomobil pa bo obarvan v eno izmed štirih grafik.

Omejena serija trikolesnikov bo na cesto zapeljala v prihodnjem letu, ko bo trikolesnik praznoval deseti rojstni dan in s tem – ob dejstvu da je bil projekt električnega trikolesnika EV3 že pred časom prekinjen – zaprl pomembno poglavje v zgodovini znamke Morgan. A srečnežev, ki bodo dobili možnost nakupa tega posebneža bo zelo malo. Izdelali bodo namreč le 33 vozil, za vsakega izmed njih pa bo potrebno odšteti 45.000 funtov ali dobrih 50.000 evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja