Potrjeno: aktualnim Rolls-Royceom šteti dnevi!

1. 2. 2022 | Jure Šujica
Deli

Prihajajoča generacija modela Ghost bo po besedah generalnega direktorja znamke zadnja, ki jo bo poganjal bencin.

Pred dnevi je v javnost prišla novica o tem, da se bo BMW že letos dokončno poslovil od proizvodnje in ponujanja 12-valjnih bencinskih motorjev v svojih največjih limuzinah. Ti so bili sicer v zadnjem obdobju rezervirani le še za serijo 7, ki pa se počasi poslavlja. Kljub temu pa bodo za potrebe znamke Rolls-Royce še naprej zagotavljali podobne motorje, kot v lastni admiralski znamki. A tudi tem motorjem so očitno že šteti dnevi.

Preberite še: Rolls Royce Spectre: napoved transformacije

Rolls-Royce je namreč nedolgo tega napovedal prihod prvega električnega modela, Spectre coupe, ki bo postal prvi povsem električni avtomobil britanske znamke. Temu pa bo očitno kmalu sledila popolna elektrifikacija pogonskih sklopov, kar je za britanske medije potrdil generalni direktor znamke Rolls-Royce, Torsten Müller-Ötvös.

Kot je pojasnil generalni direktor znamke, ki je minulo leto zabeležila najboljšo prodajo novih avtomobilov v vsej svoji zgodovini bodo namreč že v prihodnji generaciji prav vsi njihovi njihovi modeli dobili električne pogonske sklope, tako Cullinan (ki ga bo dobil kot prvi), kot tudi Phantom, izjema bo le Ghost. Druga generacija najmanjšega Rolls-Royca bo namreč zadnji nov avtomobil, ki ga bo poganjal avtomobil.

Elektrifikacija je zahteva trga

Razlog za drastično odločitev vodstva znamke je v drastičnem upadu povprečne starosti kupcev njihovih avtomobilov v zadnjih letih. Ta namreč znaša le 43 let, med njimi pa je bojda vse več aktivnega zanimanja za elektrificirane modele. Veliko potencialnih kupcev po njegovih besedah tudi sicer že ima električne avtomobile drugih znamk. Zakonodaja, ki narekuje počasno ukinjanje bencinskih motorjev je na drugi strani manj pomembna za znamko, za katero sicer ob butični proizvodnji ne veljajo enaka pravila o flotnih izpustih, kot recimo za BMW.

Popolna elektrifikacija pogonskih sklopov se bo tako zgodila do leta 2030, vsi novi modeli pa bodo sloneli na enaki platformi, kot jo bo zagotavljal že omenjeni Spectre. Ta bo na ceste predvidoma zapeljal leta 2023, kot poudarja Müller-Ötvös pa zaradi povsem novega pogonskega sklopa ne bo nič dražji, kot bi bil z bencinskim motorjem.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"