Povečanje števila voznikov pod vplivom mamil je naravnost osupljivo

Povečanje števila voznikov pod vplivom mamil je naravnost osupljivo (foto: profimedia)
profimedia

Med zadnjim poostrenim nadzorom v trinajstih evropskih državah so prometni policisti zabeležili kar dvojni porast.

Takšen je rezultat 24-urnega poostrenega nadzora, ki so ga konec junija opravili prometni policisti v trinajstih državah članicah združenja evropskega združenja prometnih policij Roadpol. Po poročilih so bile preko dneva in noči operacije po vsej Evropi in pregledali so več kot 262.000 voznikov.

Od tega jih je bilo 12.284 pod vplivom alkohola in 399 pod vplivom mamil. Stopnja kršitev je tako znašala 4,84 %, kar je dvakrat več kot v enaki akciji pred letom dni (2,44 %). Pri 22 voznikih so ugotovili nevarno kombinacijo alkohola in mamil. V 1210 primerih so voznikom zasegli vozniško dovoljenje oziroma uvedli postopek za odvzem.

profimedia

Nadzorni maraton so izvedli v okviru večje tedenske akcije Alcohol&Drug, ki je potekala od 14. do 20. junija. Po poročilih sodelujočih držav je bilo med to operacijo po vsej Evropi pregledanih skoraj pol milijona voznikov, med njimi jih je 7812 za volan sedlo pod vplivom alkohola in 1920 pod vplivom mamil, 173 voznikov pa je zaužilo alkohol in mamila. V kateri državi je bil odstotek kršitev največji, ni mogoče navesti, ker se načini preverjanja preveč razlikujejo.

Čeprav se zakonodaja v evropskih državah nekoliko razlikuje, je vožnja pod vplivom alkohola kazniva v vseh. Nekatere države imajo mejo 0 (ničelna toleranca), v drugih državah pa je še vedno dovoljena nizka vsebnost alkohola v izdihanem zraku.

Preberite še: Kam pospraviti avto, ko preti toča? Tudi za danes popoldne so napovedane nevihte 

BONUS VIDEO: Ko izbira opreme pri avtomobilu naredi ključno razliko …

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol