Predpremiera: Kiin električni križanec razkrit pred razkritjem

15. 3. 2021 | Jure Šujica
Deli

Zunanja podoba razkriva kupejevskega križanca, a se za svežo obliko skriva nekaj več.

 Kia EV6 je, kot smo nedavno poročali, naslednji veliki projekt korejske znamke. Gre za prvi njihov električni avtomobil na novi koncernski platformi E-GMP, namenjeni izključno električnim avtomobilom. Očitno pa so šli Korejci še korak naprej, saj bo EV6 prinesel tudi povsem novo oblikovalsko podobo, ali bolje rečeno oblikovalsko filozofijo, ki so jo pri Kii tudi precej natančno argumentirali.

Gre za tako imenovano filozofijo 'Združeni kontrasti', ki temelji 5 stebrih: drznost narave, veselje z razlogom, moč napredka, tehnologija za življenje in napetost za spokojnost. V nadaljevanju pri znamki poudarjajo, da so pri tem navdih našli v nasprotjih, ki jih najdemo v naravi in med ljudmi, hkrati pa dodajajo, da so želeli izpostaviti tudi oblikovalske elemente sodobnih križancev.

EV6 je sicer oblikovno bolj kot klasičnih podoben kupejevskim križancem, na kar opozarja tudi položno steklo petih (prtljažnih vrat), hkrati pa je tudi nekoliko bolj 'prizemljen' – za povečano oddaljenost od tal tako skrbijo le nekoliko večja kolesa, katerih premer bi lahko po slikah sodeč znašal 20 palcev. Oblikovalski element, ki sicer pritegne največjo pozornost sta sicer pragova na levi in deseni strani, ki se navidezno preko zadnjih koles nadaljujeta v LED svetlobni trak/zadnje luči, raztegnjen med zadnjim kolesnim parom in preko celotne širine prtljažnih vrat.

Notranjost avtomobila je medtem oblikovana precej bolj tradicionalno, nekoliko izstopa le dvokrak volansko obroč. LCD zaslon infozabavnega sistema je povezan z zaslonom instrumentne plošče. Bližnjična stikala pod sredinskima odprtinama za prezračevanje kabine namigujejo na to, da bo omenjeni sistem – ali pa klimatsko napravo – vsaj delno mogoče upravljati brez uporabe zaslona na dotik.

Predstavitev končne podobe EV6 nakazuje na to, da je njegova predstavitev prav zares tik pred vrati, kar vsekakor tudi drži. Pri Kii napovedujejo, da se bo to zgodilo še pred koncem meseca, sami pa pričakujemo, da se bo to zgodilo nekje v prihodnjem tednu.

Preberite še:

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja