Premiera: Mercedes-AMG SL: nadomestil bo kar tri modele (video)

29. 10. 2021 | Jure Šujica
Deli

Gre za avtomobil, nad izdelavo katerega bo v večji meri bedel oddelek AMG, saj klasične različice ne bo na voljo.

Mercedesova modelna paleta je v zadnjih letih na precejšnjem prepihu in številni modeli so že lep čas na robu tega, da stopijo v zgodovino. Nekateri, kot je recimo SLK je to že storil. Njegov veliki brat, ki na drugi strani velja za najstarejše ime z neprekinjeno proizvodnjo v podjetju, SL pa bo na drugi strani na svoj konec, če slučajno pride, nekoliko počakal. Več kot sedem desetletij dolgo zgodovino bo namreč sedaj nadaljevala povsem nova generacija.

Tej pa bo na drugi strani zaupana precej odgovorna naloga, zaradi katere je nekoliko spremenil svoj karakter. Ob upokojitvi obeh 'nelimuzinskih' različic razreda S, kupeja in kabrioleta, hkrati pa tudi modela AMG GT, ki se je poslovil pred dnevi bo namreč moral prevzeti njihovo vlogo, kar pomeni, da je prvič doslej – in s povratkom platnene strehe, o kateri je govora že vse od predstavitve prvih prototipov – dobil tudi drugo sedežno vrsto. Šlo bo torej za, kot poudarjajo pri Mercedesu, kabrioleta z zasnovo 2+2.

Preberite še: 60 sekund: Mercedes-Benz Razred S - Avto magazin TV

Novinec zato že na prvi pogled zaradi nizkih linij in široke maske hladilnika s pokončnimi režami deluje masivno in precej večje od predhodnika, da je res takšen pa dokazujejo tudi centimetri. V dolžino je namreč pridobil dobrih devet centimetrov prostora, pri čemer znaša prirastek pri medosni razdalji 11 centimetrov in pol. Do tega je sicer prišlo tudi na račun manjšega prtljažnika, v katerem je sedaj v primeru zaprte strehe le še 240 litrov prostora. Zadnja klop bo sicer bolj kot ne zasilna, saj bodo na njej lahko sedeli le otroci oziroma posamezniki, nižji od metra in pol.

Vrnitev h klasiki

Platnena streha je sicer v primerjavi s prejšnjo trdo in upoštevajoč vodila za odpiranje ter zapiranje lažja za 21 kilogramov. Ob tem jo je mogoče odpreti ali zapreti pri hitrostih, nižjih od 60 kilometrov na uro, celoten postopek pa bo trajal 15 sekund.

V kabini, kot obljubljajo pri Mercedesu, tudi tokrat ne bo manjkalo udobja in tehnoloških dodatkov. Med njimi bo tudi zaslon infozabavnega sistema z možnostjo prilagajanja naklona, kakršnega najdemo tudi v razredu S, od koder je sicer povzel tudi številne druge sisteme. Oblikovalci so sicer želeli ustvariti kombinacijo digitalnega okolja z analognim pridihom, vse skupaj pa so poimenovali z izrazom 'hyperanalogue'.

Čeprav je novinec oblikovan z mislijo na udobje, pa mu tradicionalno športnega duha bojda vendarle ne bo manjkalo. V prvi vrsti bo za to poskrbela školjka vozila. Ta je bila razvita povsem na novo, tako rekoč do zadnjega vijaka, vse z namenom zagotavljanja nizke teže in čim večje trdnosti. Prečna trdnost bo tako recimo za 50 odstotkov večja kot pri modelu AMG GT Roadster, vzdolžna pa 40 odstotkov.

Drugo področje, povezano z bolj dinamično vožnjo in zmogljivostmi, ki so mu pri Mercedesu namenili precejšnjo pozornost je aerodinamika. Tako so mu recimo namenili dvodelni sistem loput za preusmerjanje zraka v oziroma stran od motorja ter pod njega, v kolikor ni potrebe po dodatnem hlajenju. Tu pa so nato še aktivno zadnje krilce ter karbonski dodatki za zmanjševanje tlaka pod vozilom, kar vodi k še boljši legi in potisku k tlom.

Še bolj pa bo za optimalno lego vozila skrbelo podvozje. Tako spredaj, kot tudi zadaj bodo namreč kolesa vpeta posamično in sicer z dvojnim trikotnim vpetjem, pri čemer se bo vpetje sprednjih koles prvič doslej v celoti nahajalo znotraj kolesa. Sicer pa bo aktivno vzmetenje v vseh izvedbah serijsko, pri čemer različica SL63 AMG prinaša pomembno novosti in sicer aktivni hidravlični sistem za preprečevanje nagibanja, ki nadomešča klasične jeklene traverze.

Preberite še: Premiera: Brabus Rocket 900 - številka, ki zbuja strah in trepet

In ko ravno omenjamo motorje: na voljo bosta dva pogonska sklopa, oba iz linije AMG: SL 55 Amg in SL 63 AMG. Oba bosta temeljila na že znanem osmevaljniku s prostornino štirih litrov, ob pomoči dveh turbo puhal pa bosta na vsa štiri kolesa prenašala 350 oziroma 430 kilovatov (476-583 'konjev') moči. V prihodnje bo nato ponudbo okrepila še priključno-hibridna različica. Ob tem prinaša zaporo zadnjega diferenciala ter tudi krmiljenje zadnjega kolesnega para. Na voljo bo šest voznih programov, "Slippery", "Comfort", "Sport", "Sport +", "Individual" in"RACE".

Ob predstavitvi Mercedes-Benz še ni razkril datuma prihoda novinca, predvidoma pa naj bi na trg zapeljal v prvi polovici prihodnjega leta. Tedaj naj bi bila znana tudi cena, ki pa naj bi za vstopno različico 55 AMG znašala okrog 100.000 evrov, kar je približno v rangu razreda S. Izvedba SL 65 AMG naj bi bila nato dražja za dodatnih 30.000 evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja