Prihaja še ena reinkarnacija legendarnega Porscheja 959, tokrat iz Nemčije

18. 2. 2021 | Jure Šujica
Deli

Čeprav bo šlo za avtomobil sodobnega videza, pa bo takoj jasno, od kod črpa svoj navdih.

Poznate nemško avtomobilsko podjetje Ruf? Če ste pravi avtomobilski navdušenec ste zanj doslej vsaj že slišali, če ste ljubitelj Porscheje, pa zagotovo že zelo dobro veste o čem govorimo. Nenazadnje je Ruf Yellowbird ena izmed najbolj iskanih (predelanih) različic Porscheja 911 generacije 930, njihove predelave Porschejev pa se pravzaprav ne klasificirajo več kot predelave, pač pa gre praktično za nove avtomobile, saj le-ti ob prihodu iz delavnic dobijo tudi novo serijsko (VIN) številko.

Ob tem ste morda slišali tudi za Uweja Gemballo oziroma podjetje Gemballa, ki skrbi za predelave različnih eksotičnih športnikov. Uwe Gemballa in Alois Ruf sta v 80. letih prejšnjega stoletja že sodelovala pri predelavah motorjev različnih Porschejev, sedaj pa se je Ruf povezal z Uwejevim sinom, Marcom Philippom, s katerim bosta pripravila reinkarnacijo legendarnega Porscheja 959. A če je recimo Singer nedavno pripravil podoben projekt, katerega rezultat je dirkalnik klasičnega videza, sta Nemca ubrala nekoliko drugačno pot.

Ime 'Peskovnik' izbrano z razlogom

Njun avtomobil – ki bo sicer prav tako namenjen dirkanju po brezpotjih – bo namreč zasnovan na moderni osnovi in sicer na Porscheju 911 Turbo S generacije 992. Seveda pa bo avtomobil, zaenkrat poznan še pod imenom 'Project Sandbox' (Projekt peskovnik) od svoje osnove precej zmogljivejši. Marc Phillip (za katerega je to sicer šele prvi takšen projekt) in Uwe namreč obljubljata, da bo avtomobil, ki bo luč sveta uzrl spomladi letos proizvedel kar 750 'konjev oziroma 552 kilovatov moči.

Nov avtomobil bo na ceste prišel 40 let po ustanovitvi podjetja Ruf in predstavitvi modela Yellowbird.

Ime projekta pa nikakor ni izbrano naključno. Tako kot že omenjeni Singerjev projekt bo namreč tudi 'Peskovnik' svoj zgled jemal pri legendarnem dirkalniku za reli Pariz-Dakar, kot je mogoče soditi na podlagi prve grafike pa bo opremljen z visoko nasajeno karoserijo in terenskimi pnevmatikami s poudarjenim profilom – idealno za premagovanje peščenih sipin.

Kot rečeno bo novi dirkalnik luč sveta uzrl spomladi letos, tedaj pa bo na voljo tudi prvih deset avtomobilov začetne serije »Launch Edition«, ki pa so že našli svoje kupce. Za preostale kupce pa vse vendarle še ni izgubljeno mladi Gemballa in Alois Ruf bosta namreč do konca letošnjega leta izdelala še dodatnih 30 vozil, ki pa so vsaj zaenkrat še vedno na voljo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja