Statistika: Prodaja novih vozil v Evropi - na vrhu popoln novinec!

25. 10. 2021 | Jure Šujica
Deli

Med prvo deseterico hkrati le trije križanci. Golf izpadel iz najbolj uspešne trojice.

Zadnje tedne v Sloveniji in pravzaprav povsod po Evropi lahko opažamo velik porast cen vseh vrst naftnih derivatov, kar še dodatno negativno vpliva na avtomobilsko industrijo, še posebej pa na bencinsko oziroma dizelsko gnane avtomobile. Povsem drugačna je na drugi strani slika na področju električno gnanih vozil, saj je prodaja le-teh v zadnjem mesecu poskočila precej bolj, kot pa bi si kdo upal napovedati še pred nekaj meseci.

Po podatkih organizacije Jato Dynamics je bilo v septembru letos v Evropski Uniji prodanih okrog 960.000 novih avtomobilov, kar je 24 odstotkov manj kot leta 2019 oziroma četrtino manj, kot lansko leto, s čimer je letošnji september postal že tretji mesec zapovrstjo, ko je bila prodaja slabša, kot v enakem obdobju lanskega leta. In takšen trend se očitno utegne nadaljevati tudi v prihodnjih mesecih. Znotraj te situacije pa je mogoče opaziti še en trend in sicer hitro rast prodaje električnih avtomobilov.

Trg rabljenih avtomobilov - Cene avtomobilov v nebo: se sploh splača kupiti nov avtomobil ali ne?

Še septembra leta 2019 je bil tako v Evropski Uniji 64 odstotkov novih vozil opremljenih z bencinskim, 30 odstotkov z dizelskim in le pet odstotkov z elektrificiranim pogonskim sklopom. Minuli mesec je bilo razmerje povsem drugačno. Bencinarjev je bilo namreč 57 odstotkov, 23 elektrificiranih avtomobilov (hibridov in električnih avtomobilov ) 23 odstotkov, dizlov pa komaj 17 odstotkov. Kot poudarjajo pri Jatu so takšni premiki izredno redki, k tokratnemu pa je pripomoglo kar nekaj različnih faktorjev, med drugim tudi boljše ponudbe proizvajalcev.

Takšne spremembe pa so posledično prinesle tudi novo ime na lestvici najbolje prodajanih avtomobilov meseca. Čast je pripadla Tesli Model3, saj so kupci septembra kupili kar 24.591 vozil. Na drugo mesto se je z 18.264 vozili uvrstil Renault Clio, tretja pa je bila s 17.988 prodanimi primerki njegova 'sestrična', Dacia Sandero. Volkswagen Golf se je medtem uvrstil na četrto mesto, peti pa je Fiat 500, kar pomeni, da med prvo peterico ni niti enega križanca. Tesla sicer z Modelom 3 in Modelom Y drži tudi prvo in drugo mesto med najbolje prodajanimi električnimi avtomobili; tretji je Volkswagen ID.3

Preberite še:

 

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem