Prvi dan v novem letu ptujski policisti preprečili potencialno tragedijo

Policista, ki sta v nedeljo izvajala nadzor hitrosti na cestah, sta pri naselju Šikole ustavila 20-letnega voznika začetnika iz okolice Ptuja, ki je na cesti z omejeno hitrostjo na 90 kilometrov na uro vozil osebni avtomobil s povprečno hitrostjo 150 kilometrov na uro. Ker je bil tudi pod vplivom alkohola, sta mu odvzela vozniško dovoljenje.

Prvi dan v novem letu ptujski policisti preprečili potencialno tragedijo (foto: STA) STA
3. 1. 2023

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Maribor, sta policista ustavila omenjenega voznika 1. januarja, ko sta izvajala nadzor cestnega prometa s policijskim vozilom z videonadzornim sistemom Provida 2000.

Med postopkom sta vozniku zaradi znakov alkoholiziranosti odredila preizkus z indikatorjem alkohola, ki je pokazal vrednost 0,25 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, čeprav kot voznik začetnik ne bi smel voziti pod vplivom alkohola.

Preberite še: Umrl eden najbolj prepoznavnih dirkačev našega časa, Ken Block

Policista sta vozniku prepovedala nadaljnjo vožnjo ter mu odvzela vozniško dovoljenje, ki bo z obdolžilnim predlogom poslano na okrajno sodišče.

Predpisana sankcija za omenjeno prekoračitev hitrosti vožnje je 1200 evrov in 18 kazenskih točk, za vožnjo pod vplivom alkohola pa 300 evrov in štiri kazenske točke.

Letos sicer policisti še niso zabeležili prometne nesreče s smrtnim izidom. So pa zato skupno v lanskem letu zabeležili 85 smrtnih žrtev na naših cestah, kar je kar 29 manj kot leto poprej in drugi najboljši rezultat v zgodovini. Manj žrtev (skupaj 80) so od začetka vodenja te statistike v Sloveniji zabeležili le leta 2020, ko so bile slovenske ceste zaradi t. i. koronskih ukrepov precej manj obremenjene.