Raziskava: avtomobili so čistejši kot kadarkoli prej. Tu so rezultati!

22. 11. 2021 | Jure Šujica
Deli

Razlike so opazne iz leta v leto, precej bolj pa so opazne dolgoročne spremembe

Izpusti in vpliv avtomobilov na okolje sta danes dve izmed glavnih tematik, ko govorimo o avtomobilizmu na splošno. Bencinski in dizelski avtomobili postajajo vse manj dobrodošli, električne pa na drugi strani nasprotniki kritizirajo zaradi umazane proizvodnje baterijskih sklopov in elektrike. Kot je bilo nedavno dokazano so tudi slednje kritike v nekaterih evropskih državah povsem utemeljene. A avtomobili vseeno iz leta v leta postajajo vse bolj čisti, kar dokazuje tudi zadnja raziskava ameriške agencije za zaščito okolja.

Preberite še: Kako umazani so električni avtomobili? Ponekod celo bolj kot bencinski!

Enviromental Protection Agency ali EPA je tako izdala letno poročilo (za leto 2020) o trendih na področju avtomobilske industrije, ki kažejo spodbudne podatke na področju škodljivih izpustov. Kot so dokazali v omenjenem poročilu so dandanes novi avtomobili v ZDA precej čistejši kot pa so bili kadarkoli doslej. Razlike so pri tem opazne že na letni ravni.

V desetletju in pol kar tretjino nižja poraba

Povprečna poraba leta 2020 prodanih vozil v ZDA je tako znašala 25,4 milje na vsako porabljeno galono, kar pomeni, da je vsako lani prodano vozilo na 100 kilometrov porabilo 9,26 litrov goriva. Še leta 2019 je bila ta številka manjša za 0,5 galone, kar pomeni, da je vsak avtomobil na 100 kilometrov porabil 9,64 litrov goriva.

Še bolj pomenljiv je podatek o dolgoročne upadu škodljivih izpustov. Od leta 2004 so se namreč izpusti ogljikovega dioksida zmanjšali za kar 24 odstotkov, splošna poraba goriva, ne glede na to, ali gre za bencinske ali dizelske motorje pa je upadla za kar 32 odstotkov. Kot je dejal Michael S. Regan je omenjeno poročilo dokaz, da proizvajalci dosegajo zahteve, hkrati pa zagotavljajo kupcem široko ponudbo.

EPA sicer napoveduje, da bodo v letošnjem letu rezultati še boljši, tudi zaradi rasti prodaje električnih in elektrificiranih avtomobilov. Prodaja električnih in priključno-hibridnih avtomobilov naj bi v ZDA letos dosegla štiri odstotke celotne prodaje novih vozil, prodaja hibridov pa devet odstotkov prodaje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja