Revoz zmanjšuje proizvodnjo

20. 5. 2020 | Jure Šujica
Deli
Revoz zmanjšuje proizvodnjo (foto: Saša Prelesnik)
Saša Prelesnik

Novomeško podjetje napoveduje odpuščanje dela zaposlenih, hkrati pa še ne uvajajo polovične nočne izmene.

Novomeško podjetje Revoz je bilo eno izmed tistih, ki se je kljub izbruhu koronavirusa med zadnjimi odločilo za zagon proizvodnje. To se je zgodilo pred slabim mesecem dni, 28. aprila, pri čemer pa so že takrat začeli zgolj z enoizmenskim delom. Ob tem so sicer pojasnili, da bodo o preostalih izmenah razmislili v prihodnjih dneh, vendar do tega, kot vse kaže, še ne bo prišlo tako kmalu. Prav nasprotno – v Revozu se pripravljajo celo na odpuščanja.

Razlog za odpuščanje je povsem preprost in se skriva v občutnem zmanjšanju želje po novih vozilih. Avtomobilski trg v Evropi je zašel v hudo krizo. V maju je bilo tako prodanih kar 76 odstotkov novih avtomobilom manj kot v enakem obdobju lanskega leta, situacija pa se zaenkrat še ne izboljšuje, zato bodo v Revozu ob koncu tega meseca število delavcev zmanjšali za 400 do 450. Pri tem naj bi šlo za delavce, ki so v podjetju zaposleni za določen čas.

Tovarna Revoz bo tako še naprej delovala v dveh namesto dveh izmenah in pol. Namesto 780 bodo izdelali le 630 vozil na dan. A vse le ni tako črno. Kot poudarjajo v vodstvu podjetja, bodo namreč v proizvodnji še naprej ohranili vse tri modele – Clia, Twinga in električni Smart ForFour – hkrati pa vsaj zaenkrat po načrtih tečejo tudi priprave na prihod izključno električnega Twinga.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol