S ponedeljkom vendarle omogočena nakup IN registracija novih vozil

17. 4. 2020 | Jure Šujica
Deli
S ponedeljkom vendarle omogočena nakup IN registracija novih vozil (foto: Arhiv)
Arhiv

Po prvotni napovedi odprtja avtomobilskih salonov zdaj sproščeno tudi delo registracijskih pisarn.

V avtomobilske in moto salone bo naposled vendarle posijalo sonce. Vlada je namreč sprejela odločitev, da s ponedeljkom svojo dejavnost znova lahko začnejo izvajati tudi uradi in zavodi za registracijo novih in rabljenih vozil. Ta odločitev sledi dopoldanski, ko je vlada na dopisni seji sprejela dogovor, da se s ponedeljkom omogoči delo vsem avtomobilskim in moto salonom ter prodajalcem rabljenih vozil in nadomestnih delov.

Vlada ob tem opozarja, da bo prepoved opravljanja dejavnosti umaknjena le za tista podjetja in organizacije, zadolžene za prodajo in/ali registracijo vozil, ki bodo v svojih poslovnih prostorih upoštevali vsa priporočila za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Nova odločitev vlade pa hkrati ne vpliva na sklep, sprejet v sredo, ki rabljenim vozilom podaljšuje veljavnost tehničnega pregleda in registracije oziroma zavarovanja do 17. junija. Ta odločitev tako še naprej velja, kar pomeni, da bodo imele pristojne službe in vozniki osebnih vozil po novem dovolj časa, da uredijo registracijske postopke še pred potekom novega roka.

Zakaj ne prek spleta?

Dopolnitev dopoldanske odločitve o odprtju avtomobilskih salonov je tako vsekakor dobrodošla, vseeno pa v ustih ostajata grenak priokus ter vprašanji: ali bi bilo omenjeni zaplet mogoče rešiti že prej in ali bo do podobnih zapletov prišlo tudi ob morebitni naslednji tovrstni krizi? Glede na to, da sistem že omogoča podaljšanje registracije vozilom, ki ne potrebujejo tehničnega pregleda, se zdi povsem enostavno sistem razširiti, da bo zajel tudi nova vozila.

Tak sistem (ki sicer v Evropi ni pretirano razširjen), kot ga opisujemo zgoraj, imajo ne nazadnje vzpostavljen v Veliki Britaniji, kjer državna agencija DVLA za urejanje prometnih in vozniških dovoljenj kupcem novih in rabljenih vozil omogoča, da lastništvo novih in rabljenih vozil spremenijo kar prek spleta in pošte. Pri tem je sicer treba upoštevati dejstvo, da imajo britanski avtomobili (z izjemo tistih, ki uporabljajo po naročilu narejene registrske oznake) enako registrsko oznako skozi celotno življenjsko dobo vozila, vseeno pa se zdi, da tudi pošiljanje kovinskih tablic prek pošte ne bi smelo biti prevelika težava.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol