Sanjska naveza: bosta BMW M1 in McLaren F1 dobila naslednika?

18. 7. 2022 | Jure Šujica
Deli
Sanjska naveza: bosta BMW M1 in McLaren F1 dobila naslednika? (foto: Profimedia)
Profimedia

Obe znamki naj bi se pripravljali na prihod povsem nove serije lahkih, a zmogljivih superšportnikov.

Bil je začetek 90. let prejšnjega stoletja, ko sta BMW in McLaren skupaj ustvarila verjetno enega najbolj prepoznavnih športnih avtomobilov vseh časov: McLaren F1. Prvi je daroval 6,1-litrski 12-valjni motor, drugi pa prepoznavno podobo, šasijo, podvozje in znanje, pridobljeno v formuli 1, ki je pomagalo do tega, da so skupaj ustvarili najhitrejši avtomobil prihodnjih nekaj let, pravo ikono na štirih kolesih.

Šlo je za edinstven projekt, saj BMW in McLaren po tem nista več sodelovala. Vse do sedaj. Po poročanju britanskih medijev naj bi bili namreč obe znamki v dogovorih o sodelovanju pri skupnem razvoju ne le enega pač pa več superšportnih avtomobilov. Pri tem ne bi šlo za enake avtomobile z različnimi značkami, pač pa za vsaj dva avtomobila s povsem drugačnim videzom in nalogo: konkurirati uspešni nemški konkurenci, ki se je pojavila v zadnjih letih na področju električnih vozil.

Potencial za več modelov

V kolikor gre verjeti govoricam naj bi Britanci priskrbeli osnovo avtomobila, izdelano iz lahkih materialov (ogljikovih vlaken), Nemci pa bodo na drugi strani dobavljali elektromotorje, baterije, inverterje in pa programsko opremo. Ob tem se govori, da bi avtomobili lahko na eni strani tehtali le kakih 1.500 kilogramov, hkrati pa ponujali približno 1.100 'konjev' ali 800 kilovatov moči.

Preberite še: Bo novi McLarenov direktor odobril prvi SUV?

Opcij, ki jih takšna konfiguracija ponuja je precej. Pri McLarnu bi lahko pomenila prihod prvega električnega športnika, ki je sicer napovedan v letu 2026 (ali kasneje), pri BMW-ju pa sploh prihod prvega superšportnika po legendarnem M1, izdelanim v sodelovanju z Lamborghinijem. Hkrati se omenja, da bi omenjeni avtomobil lahko nadomestil serijo 8, ob aktualnih trendih pa ni izključen niti prihod superšportnega električnega križanca. Pri aktualnih trendih bi ta zagotovo pomagal do boljše prodaje pri mcLarnu, četudi so Britanci pred časom dejali, da takšnega avtomobila ne bodo predstavili.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"