Sodišče nenadoma prepovedalo proizvodnjo in prodajo vozil priljubljene znamke! To je razlog

23. 5. 2022 | Jure Šujica
Deli

Sodba še ni bila pravnomočna, prav tako pa je v podjetju ne želijo komentirati.

Sodobni avtomobili so prepredeni z najrazličnejšimi oblikami naprednih tehnologij, tudi cenovno dostopni modeli pa pogosto že omogočajo povezavo s spletom oziroma oblakom. Ta skrbi za povečevanje funkcij infozabavnega sistema, pa tudi za posodabljanje različnih sistemov v avtomobilu. A čeprav proizvajalci tovrstne sisteme izdelujejo sami in jih uporabljajo v vozilih, ni nujno, da so jih tudi sami razvili.

Preberite še: Za gasilce in reševalce vedno zelena? Ford preizkuša novost, ki bi utegnila močno pomagati intervencijskim vozilom

Veliko tovrstnih tehnologij namreč razvijajo ter izdelujejo tehnološki velikani, od katerih so avtomobilski proizvajalci posledično vse bolj odvisni. Gre za sisteme, ki so zaščiteni s patenti, za njihovo uporabo pa morajo proizvajalci plačevati nadomestila za uporabo. Tega pa očitno niso počeli pri Fordu, kar se jim vsaj v Nemčiji sedaj utegne močno maščevati.

Uradne izjave zaenkrat še ni

Okrajno sodišče v Münchnu je namreč odločilo, da morajo pri Fordu prekiniti proizvodnjo in prodajo vseh avtomobilov, ki omogočajo povezovanje s spletom. Proizvajalec naj namreč ne bi plačal nadomestila za uporabo rešitev japonskega proizvajalca IP Bridge. Po vrhu vsega naj bi moral za to plačati tudi 227 milijonov evrov odškodnine. Sodba sicer še ni pravnomočna in zavezujoča, pri Fordu pa se nanjo še lahko pritožijo.

Evropski predstavniki znamke in njene službe za stike z javnostmi sicer z razsodbo sodišča še niso bili seznanjeni, zaradi česar je zaenkrat še ne želijo komentirati.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja