Po odpovedi Isle of Man TT prestavljena še dirka za 24 ur Le Mansa

18. 3. 2020 | Jure Šujica
Deli
Po odpovedi Isle of Man TT prestavljena še dirka za 24 ur Le Mansa (foto: Porsche)
Porsche

Novi datum je že znan.

Junij je mesec dirkaških spektaklov. Vsako leto se namreč začne z motociklistično dirko na otoku Man, sredi meseca sledi vztrajnostna dirka za 24 ur Le Mana, mesec pa se nato zaključi še z gorsko-hitrostno preizkušnjo na Pikes Peak. Letos pa tega kot kaže ne bo. Po tem, ko so organizatorji v ponedeljek naznanili odločitev o odpovedi dirke Isle of Man TT, je danes v javnost prišla tudi vest, da bomo ljubitelji bencinskih hlapov prikrajšani še za junijski spektakel v Le Mansu.

Ob številnih ukrepih, ki jih zaradi koronavirusa uvaja Francija (pa tudi druge države) se je organizator dirke, avtomobilski klub iz l'Ouesta skupaj z mednarodno avtomobilsko organizacijo FIA odločil, da letošnjo dirko, ki naj bi bila sicer na sporedu med 13. in 14. junijem odpovedo, oziroma jo prestavijo na kasnejši termin. Dirka bo tako letos potekala med 19. in 20. septembrom. To bo sicer pomenilo še nekatere druge spremembe v koledarju vztrajnostnih dirk WEC – nov koledar bo objavljen naknadno.

Prvič po več kot 50 letih

»Zamik dirke za 24 ur Le Mansa na kasnejši datum je v trenutni situaciji najbolj smiselna odločitev. Najprej bi ob tem rad vse pozval, da sebe, svojih bližnjih in drugih v nevarnost. Trenutno je najpomembneje, da zajezimo širjenje virusa. Naše misli so pri medicinskemu osebju, ki se neutrudno bori za nas. Prestavitev dirke sicer pomeni spremembo koledarjev serij WEC in ELMS, novi datumi preostalih dirk pa bodo objavljeni kmalu. Varnost in kakovost dirk ob tem ne bosta ogroženi,« je dejal Pierre Fillon, predsednik avtomobilskega kluba l'Ouest.

Če bo dirka na otoku Man, o kateri smo pisali včeraj odpovedana prvič po letu 2001, pa je spektakel v Le Mansu nemoteno potekal vse od leta 1968. Tudi takrat je bila dirka iz junija prestavljena na september, razlog za spremembo termina pa so bili državljanski nemiri in protesti, ki so takrat zajeli celotno Francijo.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem