Teslin sistem avtonomne vožnje znova pod drobnogledom. Kje je težava?

21. 2. 2022 | Jure Šujica
Deli

Zadnje pritožbe v ZDA so očitno dvignile precej prahu tudi v Evropi in Nemčiji.

Teslin sistem avtonomne vožnje, preprosto poimenovan Autopilot velja za enega izmed prvih sistemov na trgu, ki je omogočal samodejno vožnjo tretje generacije. Ta se je v preteklosti v ZDA sicerže večkrat izkazal za precej nezanesljivega, posledično pa obstajajo podatki o številnih prometnih nesrečah, ko je sistem nenadoma odpovedal, vozniki pa niso bili dovolj pozorni, da bi ukrepali.

Preberite še: NHTSA ukrepa, Tesla omejuje priljubljeno funkcijo

Da je sistem nezanesljiv pa dokazujejo tudi nedavni ukrepi nemških oblasti. Te, natančneje agencija KBA, so namreč po poročanju časnika Bild uvedle preiskavo omenjenega sistema in njene funkcije samodejne menjave voznih pasov. Pri tem so se na pomoč obrnili tudi k nizozemskim organom, ki skrbijo za odobritev oziroma homologacijo vozil znamke Tesla za evropske trge.

Tovarna še naprej zamuja

Preiskava sicer sledi le teden dni po tem, ko so ameriške oblasti oziroma agencija za varnost na avtocestah (NHTSA) odprle novo, že drugi preiskavo, povezano z omenjenim sistemom. Slednja je bila uvedena po tem, ko se je kar 354 voznikov, lastnikov vozil Tesla pritožilo nad nenadnim zaviranjem vozila med vožnjo, brez da bi zato obstajal utemeljen razlog ali potreba.

Omenjena preiskava je še ena v vrsti težav ameriške znamke v Nemčiji. Drugo težavo predstavljajo okoljevarstvene organizacije in društva za zaščito divjih živali ter pitne vode, ki zavirajo gradnjo nove tovarne, prve, ki jo bo Tesla postavila v Evropi. Ta naj bi vrata odprla že minulo poletje, a se po zadnjih podatkih to ne bo zgodilo pred 15. marcem letos.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja