To so 'zombi' avtomobili, ki so lani še vedno našli nove kupce

9. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Najstarejši med njimi je iz proizvodnje zapeljal že pred šestimi leti.

Novo leto je čas, ko avtomobilski proizvajalci pospešeno prodajajo staro zalogo, vse z namenom, da naredijo prostor za nova vozila, ki imajo letnico 2023. No, v zadnjih nekaj letih je tega nekoliko manj, saj so se morali soočati s pomanjkanjem dobave novih vozil, številna izmed njih pa so bila praktično takoj predana kupcem. A sem ter tja se vseeno najde tudi kakšen avtomobil, ki zlepa ne zapusti salona – ali skladišča.

Preberite še: Bi sedli za volan - Sonyja?

Na ameriškem avtomobilskem portalu Motor1 so tako preučili prodajo novih vozil v ZDA v letu 2022 in našli kar nekaj zanimivih avtomobilov, predvsem takšnih, ki jih že leta ne izdelujejo več. Tamkajšnji registri so zabeležili prodajo dveh Chryslerjev 200 in štirih Dodge Dartov, čeprav gre v obeh primerih za modela, ki so jih prenehali izdelovati že leta 2016j.

In ko smo že ravno pri znamki Dodge: čeprav model Viper velja za pravo ameriško klasiko, tudi v zadnji generaciji, ki je proizvodnjo zapustila leta 2017, se očitno še vedno najdejo novi primerki omenjenega avtomobila. Lani so v ZDA prodali enega izmed njih.

Med bolj zanimivimi oziroma eksotičnimi znamkami in modeli (vsaj za tamkajšnje razmere), ki so v ZDA že upokojeni, a so tam našli nove lastnike, je 24 primerkov Fiata 124, osem Fiatov 500 L, osem Fiatov 500s in celo ena Alfa Romeo 4C. Hkrati je kupce našlo tudi nekaj modelov BMW i3 in celo pet hibridnih športnikov i8, čeprav se je njihova proizvodnja končala leta 2020.

No, med 'pozabljenimi' primerki je v uradnih registrih mogoče najti tudi kakšen azijski model, od Lexusov do Acur, Infinityjev, pa tudi kakšno Kio, ki je v uradnih prodajnih katalogih ni več. Ob tem se seveda pojavlja vprašanje, ali morda pozabljeni kotički tamkajšnjih skladišč morda skrivajo še kakšen biser.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja