Toliko posameznikov z mobilnim telefonom so prejšnji teden ujeli policisti: še zdaleč niso bili vsi z avtomobili

19. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Preverite, za koliko se zmanjša vaša pozornost med uporabo mobilnega telefona in koga vse so se policisti lotili tokrat. Še zdaleč niso bili pod drobnogledom zgolj avtomobilisti.

Minuli teden je po Sloveniji potekala poostrena akcija nadzora uporabe mobilnih telefonov med udeleženci v cestnem prometu. Šlo je za prvo izmed številnih akcij, ki jih policija in Agencija za varnost prometa RS izvajata vsako leto, nadzora uporabe mobilnega telefona pa se lotevajo predvsem zato, ker kljub povišanju kazni za ta prekršek in ob številnih rešitvah za prostoročno telefoniranje, uporaba mobilnega telefona med vožnjo ostaja na vrhu prekrškov, ki jih zagrešijo vozniki.

Preberite še: Policisti so zalotili več kot 42.000 voznikov, ki so ga imeli v roki

Da je res tako, dokazujejo tudi statistični podatki akcije, v kateri so policisti med 9. in 15. januarjem ustavljali vse voznike, ki so med vožnjo uporabljali mobilni telefon, slušalke ali celo tablice in prenosnike. Skratka, karkoli, kar je motilo njihovo vidno in slušno zaznavanje prometa ter zmožnost varnega upravljanja prometa.

Kot so sporočili na AVP, so v sklopu akcije ugotovili 1415 prekrškov, med prekrškarji pa niso bili zgolj vozniki osebnih vozil, temveč tudi kolesarji, vozniki skirojev in celo pešci, ki zaradi zmanjšane pozornosti zatavajo na kolesarsko stezo ali drugam. 1369 posameznikom so izdali plačilni nalog, 46 pa se je uspelo 'izmazati' z opozorilom.

Policisti že napovedujejo, da bodo enako akcijo ponovili med 9. in 15. oktobrom. Ob tem pa pozivajo voznike in druge udeležence v prometu (če seveda ne gre za potnike v vozilih), naj se v primeru nujnega telefonskega klica raje ustavijo na primernem kraju in opravijo potrebno. Uporaba mobilnega telefona med vožnjo namreč za kar 60 odstotkov zmanjša našo pozornost med vožnjo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol