Zdaj že nekdanji slovenski avto leta dobiva osvežitev

22. 12. 2023 | Matjaž Korošak
Deli

Pri Toyoti so pripravili niz posodobitev tudi za model Yaris Cross, ki je zaradi svojega spretnega kompromisa med velikostjo in uporabnostjo, športnoterenske zasnove in sodobnega hibridnega pogona, leto dni nosil tudi naziv avto leta (med drugim). 

Ampak od tega časa je minilo že dobro leto, vmes je postal avto leta nov model, izbor za 2024 je pred vrati in pri Toyoti, kjer so Yarisa Cross dali na trg leta 2021, so se odločili, da ga morajo posodobiti za drug življenjski cikel. Pri Toyoti s tem sledijo posodobitvam, ki jih je prejel že Yaris in nekateri drugi modeli iz njihovih manjših serij.

Nov, močnejši pogon

Toyota Yaris Cros

Toyota Yaris Cros

Toyota

Tako je Cross dobil poleg znanega hibirdnega pogonskega sklopa z oznako 115 tudi močnejšega z oznako 130 (gre za nove oznake). Uveljavljeni 1,5-litrski motor je opremljen z novim planetarnim CVT menjalnikom, ki ima večji in zmogljivejši elektromotor (MG1) ter skupaj z izboljšavami krmilne enote zagotavlja 14-odstotno povečanje sistemske moči. Ta je iz 116 (85 kW) zrasla na 132  KM (97 kW). Hkrati se je povečal navor motorja v celotnem območju vrtljajev za 30 odstotkov, s 141 na 185 Nm. In tako s tem motorjem, ki bo na voljo le v bolje opremljenih verzijah, Premiere Edition in GR SPORT (obe sta novi), pospeši do 100 km/h za 0,4 s hitreje.

Prenovljeni Yaris Cross ponuja številne rešitve za zmanjševanje hrupa in tresljajev, tako da je vožnja prijetnejša in tišja (debelejša stekla, dinamični blažilnik nosilca motorja, na sesalno cev je nameščen resonator, ...).

Večji zasloni, boljša izkušnja

Toyota Yaris Cros

Toyota Yaris Cros

t

V notranjosti so takoj vidni novi zasloni za popolnejšo digitalno izkušnjo. Vozniku je na voljo 17,78-centimetrski (7-palčni) ali 31,24-centimetrski (12,3-palčni). Osrednji multimedijski zaslon, ki je občutljiv za dotik, pa je na voljo v velikostih 22,86 centimetra (9 palcev) ali 26,67 centimetra (10,5 palca). Voznik lahko prilagodi videz zaslona svojemu razpoloženju s štirimi stilskimi možnostmi: Smart, Casual, Sporty in Tough. Poleg tega pri Toyoti trdijo, da je sistem odzivnejši in hitrješi, da se glasovni asistent odziva hitreje, ...

Toyota Yaris Cros GR

Toyota Yaris Cros GR

Toyota

Po novem lastnikom ponuja zdaj tudi udobje pametnega digitalnega ključa. Povezan je z aplikacijo MyT in petim uporabnikom omogoča dostop do vozila s pametnim telefonom. Tudi varnost v vozilu je nadgrajna, saj nove kamere in radarski sistem omogočajo precej daljši doseg delovanja in tako zagotavljajo še več možnosti za odkrivanje tveganja nesreče. Dodanih je nekaj novih funkcij, nekatere pa so nadgrajene in delujejo bolje in htirje, kot na primer prilagodljivi tempomat (ACC), ki deluje z bolj naravnim občutkom.

Preberite še: Ime mu je Yaris, a na klasičnega malčka lahko kar pozabite. Preverite kaj vse prinaša njegov (precej) večji brat

BONUS VIDEO: Toyota Yaris Cross - Zakaj je Slovenski avto leta 2022?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol