Toyotin hiperšportnik v Le Mansu prvič okusil dirkaški asfalt (video)

21. 9. 2020 | Jure Šujica
Deli

Serijska proizvodnja je že potrjena, a je pričakovati le omejeno število vozil.

Včerajšnja že 88 dirka za 24 ur Le Mansa je, kot smo pravzaprav lahko pričakovali, znova minila v znamenju Toyote. Japonska ekipa je namreč že tretjič zapored slavila v absolutnem seštevku, pa čeprav jim ni uspelo doseči tako želene dvojne zmage (v Le Mans so prišli z dvema dirkalnikoma op. p.). Kljub temu pa so imeli pri jponski avtomobilski znamki več razlogov za veselje, saj so po Sarthejevi progi prvič javno uspeli zapeljati njihov prihajajoči avtomobil, GR Super Sport.

Toyota je tako še enkrat več potrdila, da pripravljajo povsem nov superšportni dirkalnik, s katerim se želijo kosati proti uveljavljenim imenom, kot so Ferrari, McLaren, Lamborghini in drugi. Tudi zato so si za osnovo izbrali zmagoviti dirkalnik TS050 HYBRID, ki si lasti tri zmage na legendarni vztrajnostni dirki, na kateri nastopa od leta 2016.

Z nastajajočim cestnim superšportnikom, ki naj bi bil na ceste prenesel kar 1.000 'konjev' ali 735 kilovatov moči se je v Le Mansu zapeljal nekdanji dirkač formule 1, Alexander Wurz.

»V čast mi je bilo, da sem lahko z avtomobilom opravil prvo javno vožnjo, še posebej zato, ker se je to zgodilo v Le Mansu, na dirkališču, s katerim je avtomobil tako močno povezan. Zdi se, kot da je avtomobil prišel domov. Ker pa je bil to zame prvi krog z omenjenim avtomobilom, ga razumljivo nisem utegnil potisniti do roba njegovih zmogljivosti. Kljub temu pa sem lahko občutil njegov potencial. Tako sem tudi lahko začutil podobnosti med njim in dirkalnim TS050 Hybrid-om, vsaj kar se tiče zmogljivosti, še posebno na področju zmogljivosti,« je dejal Avstrijec

Kdaj bo novi superšportnik končno zapeljal na cesto sicer še ni znano, pričakovati pa je, da bi lahko služil tudi za potrebe homologacije dirkalnikov nastajajočega razreda hiperšportnih hibridov, ki ga bomo na vztrajnostnih dirkah lahko prvič spremljali leta 2022. Zanimanje za nastopanje v tem razredu sicer hitro narašča; uradno je udeležbo v njegovi krstni sezoni pred dnevi napovedal tudi francoskoski Peugeot.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"