Toyotina zadnja naložba bo razveselila vse ljubitelje klasičnih pogonov

21. 4. 2022 | Jure Šujica
Deli

Motorji bodo namenjeni uporabi 'samostojni' konfiguraciji oziroma v povezavi z elektromotorji

Še pred nekaj leti je kazalo, da bo med prvimi znamkami, ki bodo opustile uporabo termičnih motorjev oziroma motorjev z notranjim zgorevanjem, Toyota. Japonska znamka namreč velja za pionirja na področju elektromobilnosti, med prvimi pa je opustila tudi uporabo dizelskih motorjev. A v času, ko vse več znamk napoveduje prehod na elektriko je prav Toyota tista, ki v klasični motorni zasnovi še vedno vidi prihodnost.

Preberite še: Dizlom še ni odklenkalo? Mazda in Toyota imata tri nove partnerje na področju razvoja čistih ICE motorjev!

Že pred časom so tako v vodstvu podjetja napovedali, da bodo skupaj z nekaterimi drugimi japonskimi podjetji nadaljevali z razvojem klasičnih motorjev, sedaj pa iz Združenih držav Amerike prihaja novica o novem velikem projektu. Gre namreč za razvoj povsem novega štirivaljnega motorja, ki bo v vozilih znamk Toyota in Lexus deloval samostojno oziroma kot polni hibrid v povezavi z elektromotorjem.

Vrednost projekta znaša kar 383 milijonov dolarjev ali dobrih 351 milijonov evrov, sredstva pa bodo pri Toyoti razdelili med štiri tamkajšnje tovarne. Največji delež denarja v višini približno 203,5 milijona evrov bo namenjen tovarni v mestu Huntsville v zvezdni državi Alabama. Ta bo posledično deležna tudi razširitve in bo tako zrasla za dobrih 10.500 kvadratnih metrov.

Pri Toyoti so se tako očitno odločili, da bodo vsaj še nekaj let prisotni na obeh teritorijih, tako na področju električnih avtomobilov, kakor tudi klasičnih motorjev, prihodnost pa bo nato pokazala, kdaj (če) bo sledila popolna transformacija k električnim avtomobilom.

Preberite še: Razred športnih kombilimuzin ima novega izzivalca: iz japonske prihaja najmočnejša Corolla v zgodovini

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol