Uradno: Ford Mondeo se poslavlja, njegov naslednik (neuradno) že znan

26. 3. 2021 | Jure Šujica
Deli

Dobil naj bi naslednika, ki ga je Ford v konceptni obliki predstavil že pred desetletjem.

Segment limuzin in kombijev srednjega razreda se iz dneva v dan vse bolj krči. Gre namreč za segment, v katerem velja, da ljudje v največji meri segajo po križancih, prodaja klasičnih predstavnikov tega segmenta pa je še posebej med nepremijskimi znamkami zanemarljiva. Številne izmed njih so se tako že odločile za ukinitev nekaterih modelov (nedavno je prodajo limuzinskega Talismana prekinil Renault), nekateri pa to še načrtujejo. Med slednjimi je nenazadnje tudi Ford, ki se je odločil, da ne bo nadaljeval s proizvodnjo modela Mondeo.

Po poročanju spletnega portala Automotive News Europe naj bi se pri Fordu odločili za ukinitev Mondea ravno zaradi generalnega upada zanimanja za avtomobile tega segmenta. Kot je v izjavi za omenjeno spletno stran dejal neimenovani predstavnik podjetja Ford, se je omenjeni avtomobilski segment od leta 2000 dalje skrčil za kar 80 odstotkov. In čeprav Ford Mondeo velja za četrti najbolje prodajani avtomobil v tem segmentu v Evropi, so lani pri Fordu prodali le 21.053 vozil.

'Neelektrični' Mustang Mach-E?

Mondeo naj bi se iz prodajne palete Forda poslovil marca prihodnje leto, ko se bo iztekla življenjska doba aktualne generacije. Njegovo slovo se bo zgodilo 30 let po prihodu prve generacije (ki je bila predstavljena leta 1993). V tem času so pri Fordu zgolj v Evropi prodali pet milijonov primerkov vozila v limuzinski, petvratni in pa karavanski izvedbi, pri čemer je za avtomobil še posebej veliko zanimanje veljalo v Veliki Britaniji.

Pri Fordu se sicer ne bodo povsem odpovedali srednje velikim limuzinam in kombijem. Mondeo, prvi globalni Ford, ki ga je pod imenom Fusion mogoče najti tudi v ZDA bo namreč kot vse kaže dobil naslednika, ki pa bo na voljo le na drugi strani Atlantika. Tam so namreč že pred časom opazili tudi prve predprodukcijske prototipe.

V Evropi naj bi Mondeo na drugi strani dobil naslednika v segmentu križancev. Čeprav ta informacija uradno še ni potrjena, pa naj bi šlo za dinamično ali bolje rečeno kupejevsko oblikovanega križanca, ki naj bi se zgledoval po skoraj davnega leta 2011 predstavljenem konceptu Evos. Koncept, predstavljen na frankfurtskem salonu je sicer pozornost vzbujal z galebjimi vrati in električnim pogonom, česar pa Mondeov naslednik najverjetneje ne bo ponujal. Ob tem je sicer nemogoče spregledati podobnost koncepta z Mondeom, pa tudi električnim Mustangom Mach-E, ki ga v Evropi sicer še pričakujemo.

Tovarna v Valencii, kjer je Mondeo doslej nastajal naj bi sicer po odhodu Mondeo pričela v večji meri proizvajati baterijske sklope za elektrificirane Forde, hkrati pa naj bi več proizvodnih kapacitet namenili še proizvodnji 2,5-litrskih bencinsko-hibridnih pogonskih sklopov, kakršne je moč najti v priključno-hibridni Kugi, pa tudi v S-Maxu in Galaxy-ju, ki sta nedavno dobila prvi hibridni pogonski sklop in tako dokazujeta, da čas njunega odhoda še ni napočil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja