Žirija Autobest je odločila - najboljši nakup je ...

16. 12. 2021 | Matjaž Korošak
Deli

Morda malce presenetljivo, morda tudi ne - panevropska žirija specializiranih novinarjev iz 32 držav je izbrala nov avtomobil z nazivom Najboljši nakup (za odštet denar). Prvič v zgodovni je to postal električno gnani avtomobil - Dacia Spring.

V konkurenci šestih finalistov, modelov, ki veljajo do 20.000 evrov pred obdavčitvijo, je bil Spring tudi edini baterijsko električni model, hkrati prvi v 21. letni zgodovini izbora, ki je odnesel to lovoriko. Dacia Spring je s 13.364 točkami zasedla prvo mesto in osvojila naslov »The Best Buy Car of Europe 2022«, pred novo generacijo Škode Fabie. Nova Opel Mokka se je uvrstila na tretje mesto s skupno 13.312 točkami. Četrto mesto je sicer osvojil Renault Conquest (ali tudi Arkana), peto Toyota Yaris Cross in šesto Hyundai Bayon. Podrobni rezultati so sicer navedeni na www.autobest.org.

In zakaj ravno Dacia Spring?

Večina žirantov je upoštevala predvsem njegovo cenovno dosegljivost v segmentu električnih vozil, kjer mu seveda ni para, pa tudi energetsko učinkovitost, spodoben doseg, praktičnost in uporabnost. To so tudi glavni poudarki, na katerih sloni filozofija izbora Autobest. Dacia Spring je sicer osvojila prvo mesto tik preden je NCAP objavil rezultate preskusnih trkov, kjer Spring ni ravno blestel. Toda glede na njegovo striktno mestno in primestno namembnost so že pred preskusnimi trki predstavniki Dacie povedali, da ne ciljajo na vrhunski rezultat, saj ob ciljani ceni tega pač ni mogoče doseči. Poleg tega želi Spring ugajati in ustrezati tudi publiki v manj razvitih delih Evrope, kjer je cenovna občutljivost še toliko bolj izrazita.

Kako sem glasoval kot predstavnik Slovenije in Avto magazina?

Tokrat je bilo seveda jasno, da je izjemna cenovna prialgodljivost Springa, ki dokazuje, kako je mogoče narediti baterijsko električni avtomobil všečen in dosegljiv, v prvem planu. Seveda je uporaben in okreten, tudi praktičen avtomobilček, ki pa seveda ima tudi nekaj pomanjkljivosti. Ki so zanemarljive samo, dokler gledate nanj s stališča njegove stroge namembnosti. Kljub temu pa nism mogel povsem špartanskih elementov notranjosti (prilagodljivost sedežev. volana), pa podvozja, zelo posrednega volanskega mehanizma. No, tudi aktivnih varnostnih sistemov seveda, ... Kakorkoli - v tem izboru sem sam na prvo mesto postavil Renaultovega Conquesta, potem pa si tesno sledijo Opel Mokka, Toyota Yaris in Škoda Fabia, Hyundai Bayon in Spring. 

Dacia Spring, o katerem smo že kar nekaj pisali (podrobnosti si preberite tukaj), je sicer že na voljo tudi v Sloveniji za 13.512 evrov, če se seveda odločite za  subvencijo države.

Zanimiv izbor drugih priznanj

Nagrado COMPANYBEST 2022 prejme Pininfarina, eden največjih obrazov italijanskega dizajna, ki je znan po vsem svetu. Letošnja zvezda hiše slavnih 'MANBEST' je Mate Rimac. Vzhajajoča zvezda evropske avtomobilske industrije je pri 23. letih pokazal svetu, da lahko električna mobilnost prinese zabavo in zmogljivost, nepredstavljivo za tradicionalne pogonske stroje. Renault Megane E-Tech je dobitnik nagrade ECOBEST 2022. Nagrado SAFETYBEST 2022 prejme Isuzu D-Max kot prvi pickup, ki je dosegel 5 zvezdic na testu Euro NCAP. Nagrado SMARTBEST 2022 prejme Mercedes-Benz za MBUX Hyperscreen v EQS. Nagrado SPORTBEST 2022 prejme Alejandro Agag za ustvarjanje Extreme E po uspešni formuli E. Nagradi Technobest in Designbest pa bosta razglašeni kasneje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja