Formula 1: Adrian Newey še vedno čara

Zakaj je Red Bull tudi letos toliko hitrejši od tekmecev? Enostavno, zato ker je Adrian Newey, tehnični genij, spet uspel na kolesa postaviti nadvse učinkovit dirkalnik. Zato so tudi toliko hitrejši tam, kjer to praviloma ne bi smeli biti.

Na eni od minulih dirk se je Lewis Hamilton začudil, kako je lahko Max Verstappen dobesedno »padel mimo mene z odprtim sistemom DRS. Razlika v hitrosti je bila strašljiva«.

In res, Red Bull z odprtim sistemom DRS lahko vozi do 30 km/h hitreje kot drugi dirkači, ki DRS nimajo odprt, pri čemer pa naj bi DRS v osnovi zagotavljal »le« 15 do idealnih 20 km/h hitrejšo vožnjo. Kje je Red Bull torej našel še dodatnih 10 km/h višjo hitrost?

Odgovor pozna nekdanji konstruktor Gary Anderson. »Ni krivo to, da bi kar koli mešetarili z DRS-om. Ne, tudi pri njih se odpre na največ dovoljenih 85 milimetrov. Newey je spet izdelal zelo aerodinamično učinkovit dirkalnik, razlika v hitrosti prihaja tudi zaradi drugih aerodinamičnih elementov zadnjega krilca in celotnega dirkalnika,« pravi Anderson.

Po njegovo celoten dirkalnik ustvarja manj upora, a zaradi tega lega na stezi ni nič slabša. Po Andersonovo je celotna zasnova zadnjega krilca pri Red Bullu bolj učinkovita. »Imajo precej drugače oblikovani bočni stranici, pri Ferrariju in Mercedesu sta precej nižje potegnjeni. Ti ekipi imata še nekaj distančnikov in vse to povečuje zračni upor. To pa se seveda pozna tudi, ko je DRS odprt. Takrat pa bi si vsak dirkač želel manj upora

Celoten tok zraka okoli zadnjega krilca je potrebno gledati precej širše in če difuzor, tako imenovani beam wing (dodatno spodnji element na zadnjem krilcu) in celotno krilce dobro sodelujejo, potem so vsi skupaj in vsak zase veliko bolj učinkoviti.

»Mercedes ima beam wing oblikovan precej podobno kot Red Bull, a na splošno imajo zadnje krilce nastavljeno, da proizvaja precej več upora. A imajo zato nižjo končno hitrost, ko je DRS odprt in ko je zaprt. In Red Bull je edina ekipa, ki je ukrotila delovanje dna dirkalnika, krilca in bokov. Moraš biti malo genija kot Adrian Newey,« še pravi Anderson

 Na RB19 torej ne uporabljajo nobenega čudežnega trika ampak ga je Newey pilil toliko časa, da ga je optimiral. Verstappen in Perez pa zmagujeta.

Preberite še: Formula 1: Komentar: zakaj je zmešnjava dobra za živce

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord