Formula 1: dirkači tudi s krvjo plačujejo kokpit

Pozabimo, da so dirkači lahko zelo hitro »pokvarljiva roba«, kar je nedavno dokazal Nyck de Vries. Od nekdaj je veljalo, da kokpit dirkalnika ni najbolj človeku prijazno delovno mesto, letos to dokazuje tudi Alex Albon.

Potem ko so se pri Alpha Tauriju po ukazu Helmuta Marka, ki je od nekdaj znan kot »svetovalec«, ki deluje brez čustev in na trenutke zelo brutalno, odkrižali Nycka de Vriesa, je na dirki v Silverstonu še en dirkač pokazal, da je delo dirkača formule 1 lahko zelo naporno.

Obremenitve med vožnjo so velike, vročina, sile, pojemki, pospeški, psihične obremenitve, vse to načenja tudi zdravje dirkača, zato morajo biti vrhunsko fizično in psihično pripravljeni. Če so nekoč po dirkah omedlevali, se komaj povzpeli na zmagovalne stopničke, danes velikokrat po dirki izstopijo iz dirkalnika, kot da niso bili eno uro in pol pod velikimi obremenitvami.

Alex Albon je po dirki v Silverstonu jasno pokazal, da je njegovo sedenje v Williamsovemu dirkalniku daleč od idealnega. Zaradi višine, meri 1,86 metra, jih najbolj pogosto skupi koža na njegovem hrbtu in ramenih. »Med vožnjo mi dobesedno poči koža, je zelo boleče, a moram potrpeti. Do naslednje dirke se po navadi zaceli, a potem se začne spet vse znova,« je dejal britanski dirkač s tajsko dirkaško licenco.

Preberite še: Avstralec s širokim nasmehom je nazaj!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol