Formula 1: Honda bo od leta 2026 partner Astona Martina

Motorni dobavitelj pogonskih sklopov Honda bo z uvedbo novih pravil v letu 2026 svoje motorje dobavljala ekipi Aston Martin.

Honda se je po koncu sezone 2021 sicer uradno umaknila, a je zaradi zamrznitve tehničnih pravil ostala partner Red Bulla, ki še vedno uporablja Hondino tehnologijo. A potem so se pri Red Bullu na presenečenje mnogih odločili, da se bodo po letu 2026 raje povezali s Fordom, pri Hondi pa se nekaj časa niso mogli odločiti, ali bi formuli 1 povsem obrnili hrbet ali bi nadaljevali uspešno zgodbo, ki jo trenutno pišejo ravno z Red Bullom.

Profimedia

Zdaj so se Japonci uradno odločili, da bodo nadaljevali z udeležbo v formuli 1, partner pa bo ekipa Aston Martin, ki je trenutno še Mercedesova stranka.

Nova pravila v letu 2026 bodo torej idealen začetek za sodelovanje med Hondo in Astonom Martinom, saj bo veliko stvari pri pogonskih sklopih povsem novih. Kot najpomembnejše omenimo tri: ukinitev sistema MGU-H, ki elektriko dobiva in porablja za pogon turbo polnilnika, in da bo moral biti električni del pogonskega sklopa za sam pogon dirkalnika udeležen v vsaj 50 odstotkih, trenutni delež skupnega pogona pa je okoli 20 odstotkov. Tretji pa bo obvezna uporaba ogljično nevtralnega sintetičnega goriva. »Vse te spremembe bomo lahko v določeni obliki prelili tudi v serijske pogonske sklope za cestne avtomobile, zato ostaja formula 1 za nas zelo pomemben aktivni laboratorij,« pa je dodal predsednik Hondinega dirkaškega oddelka Kodži Vatanabe.

Profimedia

Bo pa zanimivo opazovati, kako bi Honda lahko reagirala na dejstvo, da je zdaj pri Astonu Martinu prvi dirkač Fernando Alonso. Ob tem namreč ne gre pozabiti, da je bil Alonso zelo kritičen do Hondinih motorjev v sezonah, ko so še skupaj sodelovali pri kronično nekonkurenčnem McLarnu, Alonso pa je ostal v spominu mnogih z izjavo, da je »Hondin motor bolj podoben motorju v dirkalniku formule 2«. A pri Hondi vseeno zatrjujejo, da Alonsu ne zamerijo takratnih izjav. Res pa je, da so do začetka še dve sezoni in pol in v tem času se lahko marsikaj spremeni.

Aston Martin

Preberite še: Radodarna gesta formule 1

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"