Le Mans (nepričakovano) pritegnil še eno legendarno ameriško znamko (video)

14. 2. 2022 | Jure Šujica
Deli
Le Mans (nepričakovano) pritegnil še eno legendarno ameriško znamko (video) (foto: Cadillac)
Cadillac

Nova pravila in novi tekmovalni razredi, ki zahtevajo manjše stroške razvoja se še naprej obrestujejo.

Organizatorji vztrajnostnih dirk na tej in drugi strani Atlantika so pred časom naredili eno najboljših potez. Kot je znano so poenotili dirkaške razrede v elitnih kategorijah, hkrati pa so z uvedbo novih kategorij LMH in LMDh, ki med drugim zahtevajo sodelovanje avtomobilskih znamk z določenimi specializiranimi proizvajalci dirkaških šasij. Prvi sadovi te odločitve so že obrodili v obliki številnih proizvajalcev, ki se bodo pridružili dirkam pod okriljem IMSA in WEC, še več pa naj bi jih sledilo.

Preberite še: FIA WEC: Prihaja obdobje korenitih sprememb; kaj vse se obeta?

Med zadnjimi, ki so sedaj predstavili svoj avtomobil, s katerim bodo nastopali tako na dirki za 24 ur Daytone, kot tudi na dirki za 24 ur Le Mansa je ameriški proizvajalec, najbolj poznan po prestižnih limuzinah, Cadillac. Znamka, ki je sicer del koncerna General Motors je namreč razvila dirkalnik po imenu GTP, ob tem pa sedaj predstavila tudi prvi video napovednik avtomobila, ki so ga razvili v sodelovanju s podjetjem Dallara. Ogledate si ga lahko v spodnjem predvajalniku.

Kot so pojasnili pri Cadillacu dirkalnik zadošča zahtevam organizacij ACO in IMSA, hkrati pa še vedno ohranja DNK njihovih športnih avtomobilov, kakršna sta CT4-V in CT5-V in tudi drugi.

Čeprav je GTP očitno že pri koncu razvoja, pa bo na njegovo predstavitev vseeno potrebno še nekoliko počakati. Ta je namreč predvidena letos poleti, prve dirkaške kilometre pa bo nato januarja prihodnje leto naredil na omenjeni dirki za 24 ur Daytone. Nato bo sledila dirka v Le Mansu, kamor se bo Cadillac vrnil po 21 letih. Tedaj so z dvema dirkalnikoma v skupni razvrstitvi osvojili 9. in 12. mesto.