Olajšanje; naši sosedje so obdržali avtomobilski spektakel!

17. 10. 2021 | Matjaž Korošak
Deli

Ob začetku relija v Španiji, kjer poteka tudi že boj za letošnjega prvaka, sta FIA in WRC promotor  prvenstva izdala koledar nove sezone. Končno verzijo. In tega se najbolj veselijo na Hrvaškem

Kar 13 relijev bo v koledarju za naslednjo sezono, torej en več kot letos. Če bo seveda vse po pričakovanjih in brez nenadnih odpovedi. Pravzaprav pogled na koledar ne razkriva nobenih večjih novosti glede na julijsko prvo objavo - razen seveda dejstva, da se po desetletju v koledar vrača Nova Zelandija, kar pomeni, da bo sezona potekala na štirih celinah. In seveda, da sta za premierno sezono z novo generacijo hibridnih dirkalnikov potrjena Finska in Hrvaška.

Pri organizatorju so tudi uresničili žejo, da prireditelje bolj razpršijo, tako da je polovica vseh relijev v Evropi, polovica drugje po svetu. Morda bo koga malo razočaralo tudi dejstvo, da med 13. reliji le trije potekajo po asfaltu, vsi ostali po makadamski podlagi - Monte Carlo in Švedska tudi po snegu. Precej nenavaden je tudi slot za deveti reli konec avgusta, za katerega promotor še ni izbral organizatorja. Obstaja seveda nekaj znanih imen, ki so izpadla zadnja leta, toda med dobro obveščenimi viri se najbolj pogosto pojavlja Severna Irska. Seveda, saj si v Veliki Britaniji vendarle želijo dobiti 'svoj' reli in avgustovski termin bi tako še najbolj ustrezal Ircem. Kot rečeno, tudi dodaten asfaltni reli bi prvenstvu godil glede na trenutno razmerje med podlago.

Hrvaška ostaja del prvenstva

Še najbolj veseli so naši sosedje, ki so lani debitirali v prvenstvu in reli končali s številnimi pohvalami, tako glede organizacije, kot glede izbire prog. Asfaltna podlaga je bila namreč tako raznovrstna in mnogokrat tudi uničena, da so imeli vozniki težave z izbiro pnevmatik in nastavitvami, gledalci pa so lahko uživali v spektakularnih vožnjah. Tudi letos bo tako hrvaški reli potekal med 21. in 24. aprilom, organizatorji z Danijelom Šaškinom na čelu pa pripravljajo nekaj sprememb pri izbiri preizkušenj, ki bi jih naj razvlekli tudi proti obali. Ko bo znanega kaj več, bomo seveda o tem govorili z organizatorjem.

Koledar 2022:

20.-23.01. Monte Carlo
24.-27.02. Švedska
21.-24.04. Hrvaška
19.-22.05. Portugalska
02.-05.06. Italija/Sardinija
23.-26.06. Kenija
14.-17.07. Estonija
04.-07.08. Finska
18.-21.08. še odprto
08.-11.09. Grčija
29.-02.10. Nova Zelandija
20.-23.10. Španija
10.-13.11. Japonska

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja