6 zanimivih avtomobilskih dejstev, povezanih s kraljem Karlom III.

Kako je z avtomobili povezan kralj Karel III., ki ga čez nekaj dni čaka kronanje?

6 zanimivih avtomobilskih dejstev, povezanih s kraljem Karlom III. (foto: Profimedia) Profimedia
2. 5. 2023

Njegov avtomobil deluje na vino in sir

Kralj Karel III. si že desetletja prizadeva za okolju kar najbolj prijazno avtomobilsko industrijo. Kraljica Elizabeta II. mu je ob njegovem 21. rojstnem dnevu podarila Astona Martina DB6 Volante, ki ga je Karel III., takrat še princ Charles, pred dobrim desetletjem dal predelati v bolj podnebju prijazno različico.

Avtomobilska klasika tako danes za vožnjo uporablja gorivo, poimenovano E85, pri čemer gre po besedah novopečenega britanskega kralja »za presežek belega angleškega vina in sirotke, ki nastane pri procesu izdelave sira.«

E85 je sicer mešanica 85 % bioetanola in 15 % neosvinčenega bencina. Za proizvodnjo bioetanola se uporabljajo rastline, ki vsebujejo sladkorje, škrob ali celulozo. Trije prevladujoči viri so koruza, pšenica in sladkorni trs.

Voziti ga je učil sam Graham Hill

Omenjeni Aston Martin DB6 Volante je zelo zmogljiv avtomobil, precej hiter za mladeniča prinčeve starosti.

V ta namen je kraljeva družina za pomoč poprosila dvakratnega svetovnega prvaka formule 1 Grahama Hilla, ki je Karla III. učil hitre vožnje na najetem dirkališču Thruxton.

Njegov prvi avto - MGC GT

Prvi avtomobil britanskega kralja je bil MGC GT, ki ga je vozil za časa študija na prestižni univerzi v Cambridgeu.

Avtomobil je bil za tisti čas opremljen z nekaterimi najbolj naprednimi tehnologijami, kot so ogrevano zadnje steklo, električna antena in telefon.

Danes je avtomobil mogoče občudovati v muzeju v Sandringhamu.

Ljubitelj Aston Martinov

Kralj Karel III. je velik ljubitelj britanske avtomobilske znamke Aston Martin.

»To je eden najboljših avtomobilov,« je v enem izmed intervjujev za omenjeno znamko zagotovil britanski vladar in nadaljeval: »Obožujem njegov dizajn in linije. Vozila Aston Martin so resnično nekaj posebnega. Spomnim se, da je imel Lord Snowdon čudovit DB5 v krasni barvi bronaste kovine. To je bil avto, ki ga je bilo treba imeti.«

V enem izmed svojih avtomobilov ima novopečeni kralj tudi rdeč gumb, na katerem piše »Eject« (op. izvrzi), ki pa je zgolj zabavna potegavščina.

Elektrifikacija kraljeve družine

Leta 2018 je po zaslugi Karla III. britanski dvor dobil prvi električni avtomobil – Jaguarja I-Pace.

Vozniško dovoljenje

Od prevzema kraljevega naziva Karel III. ne potrebuje več vozniškega dovoljenja. Zato pa ga je  potreboval kot princ, prav tako vozniško dovoljenje potrebuje njegova soproga Camilla.

Preberite še: Za ta električni avtomobil boste odšteli toliko, kot za boljše kolo!

Priporočamo tudi: Imate slab dan? Ne more biti tako slabo, le poglejte, kaj se je zgodilo temu lastniku Ferrarija…